Кои са сигналите, че семейната ви среда е токсична?

Токсичното семейство забранява на децата да изразяват своите емоции

31.03.2021 | 11:33 Редактор: Жаклина Иванова
Кои са сигналите, че семейната ви среда е токсична?

Често усещане за тревога, чувство, че сякаш сте още малко дете и не можете да се справите с поредното предизвикателство на живота - това са само част от белезите, че сте израсли в токсично семейство. 

Без значение от кого сте отгледани, роднините са били ваше семейство в определен период от време, може дори все още. Токсичната среда предава на нейните членове всички негативни на личността на индивида, който я създава. Дали вие сте част от такава, вижте в следващите редове.

Един от сигурните признаци, че се намирате в токсично семейство е манипулацията. Един или повече членове прилагат този похват, за да контролират останалите. Когато човек е отгледан в потискаща среда от манипулатори, всичко това няма как да не остави следа върху него и взаимодействията му с другите хора. 

Токсичното семейство забранява на децата да изразяват своите емоции. Те винаги са обвинявани, че са разглезени, че са допринесли за създалата се критична и конфликтна ситуация. Самите деца се страхуват да покажат емоции, за да не стане положението още по-критично.

Още един признак, че сте израснали в токсична среда е усещането, че не сте достатъчно добри в нищо. Може би защото към вас е имало твърде много изисквания, били те сравнявани с други деца, не сте отговаряли на очакванията им, продължават да ви сравняват с други хора.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК