Лош дъх? Тези 5 храни ще ви помогнат

Справете се с неприятния мирис в устата

29.03.2021 | 23:41 Редактор: Здравко Черкезов
Лош дъх? Тези 5 храни ще ви помогнат

Лош дъх в устата може да се появи по много причини. Обикновено главните заподозрени са неправилната и недостатъчна орална хигиена, проблеми с храносмилателния тракт, възпаления на венците.

За щастие има някои храни, които могат да ви помогнат да противодействате на лошия дъх наред с медицинските мерки, които е добре да вземете след консултация със специалист.

Кои са храните, които подобряват лошия дъх и оставят усещане за свежест в устата?

Ябълки

По една ябълка на ден може да ви спести честите ходения до личния ви лекар. Ябълките имат изключителни ползи за здравето, включително намаляване на холестерола, кръвната захар, поддържане на електролитен баланс, важен за сърцето и мускулите. Те могат да помогнат и за премахване на лошия дъх заради свойството им да потискат растежа на болестотворните бактерии, причиняващи неприятен мирис в устата.

Листни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци, като марулята, спанака, праза съдържат много хлорофил. Той е естествен дезодорант, който неутрализира молекулите на неприятните миризми. Хрупането на сурова целина също има невероятен ефект върху здравето и уханието на устата. Листните зеленчуци имат свойството да балансират pH в устата и в цялото тяло, като правят средата по-алкална, а това е предпоставка за подобряване на редица функции в организма.

Магданоз, босилек, мента

Прекрасните зелени билки, които използваме и за подправки, и като чай, са чудесен начин да освежите дъха си. Консумацията им в свежо състояние оказва невероятно влияние върху лошия дъх и го неутрализира. В тези растения се съдържа сяра, която помага за неутрализирането на лошия мирис, като допринася и за убиване на болестотворните бактерии.

Джинджифил

Джинджифилът е известен като средство за успокояване на разстроен стомах, гадене, позиви за повръщане. Естествен антибиотик е и може да спомогне за повишаване на имунитета и в борбата с инфекциите. В джинджифила се съдържа активното съединение гингерол-6, което стимулира отделянето на ензими в слюнката. Те прочистват бактериите и остатъците от храна, като така подобряват и дъха, съобщават от Az-jenata.bg.

Кисело мляко

Натуралното кисело мляко е богато на пробиотични бактерии, които се борят с лошия дъх, причинен от лоши бактерии в устната кухина. Включването на кисело мляко в храненето е прекрасен начин да подобрите и състоянието на храносмилателната система.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
А-1298-92
преди 3 години