Ето как да научите детето да не ви прекъсва докато говорите

Ако не му покажете, че го забелязвате, то продължава да настоява за внимание

22.03.2021 | 15:05 Редактор: Юлия Христова
Ето как да научите детето да не ви прекъсва докато говорите

След ужасните две, се задават любопитните и нетърпеливите три годинки. В тази възраст детето учи с желание нови неща и няма търпение да сподели и да покаже всичко, което е направило, постигнало или научило на мама и тати. И не само, че иска да каже всичко, но иска да го направи веднага и очаква цялото внимание за себе си.

Много често, мама и тати не могат да обърнат внимание на мъничето веднага, което неминуемо води до настояване от страна на детето, нетърпение, дори раздразнение от липсата на внимание. В резултат на това родителите също се изнервят и се стига до караница.

Повишаването на тон в този случай не е добър подход. Така детето остава с впечатление, че неговите чувства и желания не са важни за мама и тати. А реагирайки по този начин вероятността тази случка да се повтори е голяма.

В случаите, когато не можете да обърнете внимание на детето си веднага и то трябва да ви изчака, задължително му покажете, че сте го забелязали и ще му обърнете внимание веднага щом можете. Ако вие не му покажете, че го забелязвате, то продължава да настоява за вниманието с повече шум или физически контакт.

Това, което можете да направите, е да му обясните, че когато мама и тати говорят помежду си или с друг човек, а то иска да каже нещо, трябва да дойде до вас и да ви хване за ръка или да си сложи ръката върху вашата. В отговор на това вие също го хващате за ръка и по този начин вие му показвате, че сте го забелязали и веднага щом приключите с разговора си ще му обърнете необходимото внимание и ще го изслушате много внимателно.

Цялата статия четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК