За първи път от 40 години: Тодоровден няма да бъде отбелязан с кушии из цялата страна

Причината са ограниченията на здравните власти

20.03.2021 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

За първи път от 40 години Тодоровден няма да бъде отбелязан с кушии из цялата страна. Причината са ограниченията на здравните власти заради пандемията от коронавирус.

Преданията разказват, че на този ден "Св. Теодор Тирон" обличал девет кожуха, възсядал коня си и отивал при Бога да се моли за лято. 

"За мен Тодоровден е един невероятен празник, свързан с моите любими същества конете. Чествам го всяка година и го чакам с нетърпение", сподели треньорът по конен спорт Ангелина Асенова.

свързани

Тодоровден, наричан още Конския Великден, е църковен празник, който се чества всяка година в съботния ден от първата седмица на Великия пост. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги подготвят за традиционните конни надбягвания. А жените приготвят жито и месят обреден хляб, част от който поднасят и на конете. 

"Тодоров ден е най-специалното състезание и за самите коне, и за самите ездачи, защото там не се търси тази надпревара това съперничество, там се показва красотата и хармонията и на кон, и на ездач. Тогава всичко, постигнато между коня и между ездача, най-ясно си проличава", коментира Катерина Джорова.

В столицата празничната програма традиционно включва аристократични дисциплини като обездка, увеличен тръс, галоп, скачане на препятствия. Тази година поради усложнената Ковид обстановка в страната, тържествата са отменени. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК