Популярни ли са конните надбягвания в България?

Броят на желаещите българи да залагат на тях непрекъснато расте

03.02.2021 | 10:30 Редактор: Тодор Петров
Популярни ли са конните надбягвания в България?

Конят е свещено животно и е участвало в бита на човека още от дълбока древност. Тяхната бързина и сила пък е дала идея на хората за конните състезания, които продължават да се провеждат в различни краища на света. В България това не е особено популярен спорт, като причините за това са няколко. Макар и да не изглежда нещо сложно, то поддръжката на един състезателен кон не е нещо евтино, а това е от голямо значение. Освен това, у нас трудно може да откриете подходящ хиподрум или писта за подобни надбягвания.

Съответно и състезанията също липсват, изключвайки епизодични такива, като например по случай Тодоровден или при друг повод. В България има конни бази и състезателни коне, но предимно в надпревари за прескачане на препятствия, което също е интересна дисциплина, но може би не толкова атрактивна колкото надбягванията. 

Разбира се, надбягванията си имат своите особености и изисквания, като обикновено има разделения по възраст на състезателния кон. Възраст от около 2.5 години е нормална за чистокръвните коне, за да започнат да участват в надбягвания. Дистанциите могат да бъдат различни, като в едно от най-популярните надбягвания с коне в Англия, разстоянието е точно 1.5 мили, което се равнява на 2400 метра. 

Въпреки че конните надбягвания не се радват на голяма популярност у нас, то броят на желаещите българи да залагат на тях непрекъснато расте. Букмейкърите пък услужливо включват в платформата си редица състезания и разнообразни пазари към всяко едно от тях. Говорейки за залози на конни надбягвания, то може би най-доброто място за тях е сайтът на Bet365, където тази дисциплина е добре развита и неслучайно има своите верни привърженици. Това е един от популярните bet365 спортни залози онлайн, като ще срещнете няколко основни пазара в тази страница.

Класическият залог при конните надбягвания е за краен победител, като тук няма нищо необичайно. На разположение е списък с всички участници в състезанието, като всеки от тях си има и коефициент за победа. Задачата става по-трудна при така наречения Форкаст залог, където освен първия финиширал, трябва да познаете и завършилия на второ място в даденото надбягване. Големите познавачи пък се хвърлят и на Трикаст залог, при който трябва да познаете първите три финиширали участника.

Доста изкушаваща обаче е опцията за Покрит залог, тъй като при нея, букмейкърът ви предлага страхотната възможност да подсигурите залога си за краен победител. Ако избраният от вас кон завърши не на първо, а на второ или трето място, то вие няма да спечелите, но пък ще си върнете парите от направения залог, което си е добро предложение, ако имате наблюдения към конкретен участник.

Залозите на конни надбягвания обаче стават наистина вълнуващи, когато на разположение е и пряко излъчване на конкретното състезание. Много от надпреварите в Bet365 предлагат подобно видео стрийминг, но за да го гледате, трябва предварително да сте направили някакъв залог на него и той да е минимум един лев. Иначе, букмейкърът включва и анимирано излъчване на всички надбягвания, където в реално време имате възможност да проследите представянето на вашия избраник, а също така и да направите залози в реално време. 

Снимка: БГНЕС