Черният бъз - ефективен в борбата с грипните и простудни заболявания

Той е познат като имуностимулиращо средство

17.03.2021 | 13:05 Редактор: Юлия Христова
Черният бъз - ефективен в борбата с грипните и простудни заболявания

Ползите и ефектът от черния бъз са изследвани многократно. Интерес предизвикват изследвания, проведени в САЩ, Израел и Австралия. Те изучават ефективността на бъза в борбата с грипните и простудни заболявания.

Ползи и ефект на черния бъз

Бъзът е познат като имуностимулиращо средство, но малко хора се сещат да прибегнат към него за защита на организма срещу вирусни инфекции, а защо не и от Kовид. С какви данни може да се подкрепи твърдението за високата ефективност на черния бъз? Ето данните от изследванията: 

Проучване 1 - "Преглед на антивирусните свойства на черния бъз“ е проведен през февруари 2017 г. в САЩ. Тъй като все още проучванията за този естествен продукт са ограничени, а повечето американски лекарства и препарати за простудни болести са базирани именно на черния бъз, авторите му решават да докажат неговите антивирусни и антимикробни свойства. При проучването те установяват, че употребата на препарати с бъз по време на лечение на грип облекчава протичането на болестта и значително съкращава нейната продължителност. При това черният бъз е признат от Американската администрация по храните и лекарствата като безопасен.

Извод: "Бъзът притежава антивирусни свойства, които съдействат за по-бързото възстановяване от грип. При това той е естествен продукт."

Проучване 2 е подобно на първото, но израелско, и носи заглавието "Рандомизирано проучване на ефикасността и безопасността на екстракта от бъз през устата при лечение на грипни вирусни инфекции тип А и В“.

В това проучване участват 60 пациенти, страдащи от грипоподобна симптоматика в продължение на 48 часа или по-малко, които са на възраст между 18 и 54 години. Тези пациенти приемат по 15 мл сироп от бъз четири пъти на ден за 5 последователни дни. Изследването показва, че симптомите им започват да изчезват 4 дни по-рано, отколкото при контролната група, приемаща плацебо. Въпреки че авторите на проучването твърдят, че всички тези констатации трябва да бъдат потвърдени от допълнителни, по-мащабни проучвания, техният извод е следният:

Извод: "Екстрактът от бъз изглежда предлага ефективно, безопасно и рентабилно лечение на грип.“

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК