Кетодиетата може да ни предпази от грип?

Нашумелият хранителен режим силно ограничава приема на глюкоза

22.02.2021 | 13:17 Редактор: Юлия Христова
Кетодиетата може да ни предпази от грип?

Нашумелият хранителен режим, наречен кетодиета, силно ограничава приема на глюкоза, което води до превключване към метаболизъм с разграждане на мастни киселини. Ястията обикновено се състоят от птичи продукти, месо, риба и зеленчуци, в които няма нишесте. Режимът се асоциира със загуба на телесно тегло, което се отразява добре на метаболизма при хора, страдащи от затлъстяване и се смята, че намалява хроничното възпаление.

Това, за което не се замислят практикуващите диетата, е за ефекта върху имунитета им. Хранителният режим има голямо влияние върху защитните сили на организма и този факт не бива да се пренебрегва. Вече са направени немалко проучвания за отражението на кето режима върху имунитета.

Кетогенната диета може би ни пази от грип

През 2019 г. в списанието Science Immunology Journal е публикувано проучване, при което в лабораторни модели храненето с богата на мазнини и белтъчини диета и бедна на въглехидрати е свързана със защита от инфлуенца инфекцията.

Кетогенната диета благоприятства разпространението на гама-делта Т-лимфоцити в дихателните пътища, като тези клетки са свързани с производството на мукус (слуз), която помага на организма да се освободи от инфекциозните агенти; за това и изследователите предполагат, че гама - делта Т-лимфоцитите подпомагат бариерната функция на дробовете, имайки ползотворно влияние върху епителните клетки.

Авторите на изследването са описали още наблюдение, според което кетогенната диета има потискащ ефект върху възпалителните процеси, които при хронифициране биха могли да причинят отклонения в имунния отговор.

Кетогенна диета при злокачествен глиом

Тук отново се касае за лабораторно изследване, публикувано от BMC Cancer Journal**. В тези случаи кетогенната диета била свързана с повишен тумор реактивен първичен и вторичен имунен отговор, включително по-голямо производство на цитокини и повишени нива на цитолиза (унищожаване на туморните клетки) с помощта на тумор – реактивни CD8+ T клетки. Допълнително, у туморните клетки се наблюдавало намалено отделяне на имунопотискащи вещества.

Тези открития на проучването предполагат, че кетогенната диета би могла в някои случаи да се включи в комплексния подход, разбира се, при правилно лечение, подпомагайки имунния отговор.

Цялата статия четете на puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК