Oсновни грешки при кето диетата, които ни пречат да отслабнем

При нея се изключват въглехидратите и се набляга на храни с високо съдържание на мазнини

07.10.2020 | 22:50 Редактор: Ивет Арабова
Oсновни грешки при кето диетата, които ни пречат да отслабнем

Кето диетата стана изключително популярна през последните години. Тя се състои в изключването на всички въглехидрати и избирането на храни, които са с високо съдържание на мазнини. Тази промяна поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза, при което мазнините се използват от организма за енергия. Според експерти, за да навлезете в кетоза, трябва да ядете по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, а понякога това количество слиза и до 20 грама. Това означава, че трябва да изключите от менюто си храни като сладкиши, бобови растения, картофи, плодове, зърнени храни, тесто и безалкохолни напитки.

Кето диетата е толкова популярна, че много хора добре знаят какво е кетоза и как да влязат в нея. В социалните мрежи се появиха хиляди предложения за ястия, подходящи за този режим на хранене. Има хора, които колкото и да се опитват, все не успяват да свалят онези излишни килограми. Спазват всичко в кетогенната диета, но отново не виждат желания резултат. Ако и вие сте от тази група, може да се наложи да направите някои промени, за да видите успех. 

Ето няколко причини, поради които не отслабвате с кето диетата:

1. Не достигате кетозата

Основната цел на кетогенната диета е да изпрати тялото ви в кетоза. Това е състояние, при което метаболизмът ви преминава от изгаряне на въглехидрати към използването на мазнини за енергия.  Звучи доста лесно, но за да се постигне това, може да е необходимо много внимателно планиране, за да вкарате тялото си в кетоза. И няма да стане веднага. Може да отнеме от два до седем дни екстремно ограничаване на въглехидратите, за да се достигне до този процес. Може да проверите дали сте влезли в кетоза, като използвате ленти за урина у дома. Те откриват кетони, които черният дроб създава при обработката на мазнини. Наличието на кетоза обаче няма да ви накара да отслабнете, ако все още приемате твърде много калории. Затова е важно да следите и какво ядете, въпреки че сте намалили въглехидратите.

2. Приемате много калории

Отслабването при кето диетата е като отслабване при всяка диета – трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Не е необходимо ограничението да бъде крайно, но трябва да достигате калориен дефицит. 

Още за кето диетата и отслабването четете в Tialoto.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК