Помага ли ни бъзът да се разминем с настинката?

Плодът е богат на витамините C и B6, също и на желязо

09.12.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Помага ли ни бъзът да се разминем с настинката?

Две неща се случват, когато удари студеното време. Първо, всеки изважда най-топлите си палта, пуловери и шалове, а след това се подготвя за сезона на настинките и грипа. Обикновено човек може да прекара между две-три настинки годишно, но понякога това число се увеличава, ако не се грижим добре за себе си.

Бъзът е плод, който произхожда от лечебно растение и през последните години набира все по-голяма популярност. През 2019 година е наречен "новакът“ в годишния доклад на Pinterest за популярните тенденции в здравето и грижата за себе си. Според доклада, търсенията за рецепти, използващи бъз, са се увеличили с 685%, но плода може да го намерите и в други продукти, включително сироп от червена боровинка и чай.

"Бъзовите плодове са богати на антоцианини – фитохимикали, които обикновено се срещат в лилавите и сините плодове, притежавайки противоракови свойства и могат да бъдат полезни за сърдечносъдовото и когнитивното здраве“, казва диетологът Уитни Инглиш пред InStyle. Тя добавя, че плодовете са богати на витамините С и В6, както и на желязо.

Някои хора се кълнат в бъза като метод за предотвратяване на болести, докато други, включително и лекари, казват, че това е първата им стъпка на защита, когато усетят, че нещо се случва с тях. "Бъзът е едно от любимите ми неща през студеното време“, казва д-р Майлс Спар. Добавя, че растението е с доказани противовъзпалителни свойства, които намаляват грипоподобните симптоми и намаляват продължителността на грипа с до 50%.

В проучване от 2016 година пътници, които са приемали капсули от бъз десет дни преди пътуване, са имали средно двудневно намаляване на продължителността на настинката и забележимо намаляване на симптомите ѝ. Тъй като няма странични ефекти от приема на бъз, може да започнете преди още да сте развили някакви симптоми, за да подсилите имунната си система.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК