Редовната консумация на зелен и черен чай помага при високо кръвно

Вещества, които се намират в тях, отпускат мускулатурата на съдовете, свързвайки се с определени йонни канали

09.03.2021 | 23:26 Редактор: Ралица Братанова
Редовната консумация на зелен и черен чай помага при високо кръвно

Ново проучване на Калифорнийския университет дава информация за две вещества, намиращи се в зеления и черния чай, които отпускат мускулатурата на съдовете, свързвайки се с определени йонни канали.

Изследването анализира взаимодействието на веществата със KCNQ5-рецепторите, пренасящи калий извън клетката. Неговите резултати обясняват антихипертензивните свойства на чая и дават идеи за изготвяне на нови медикаменти за високо кръвно налягане.

Тъй като огромна част от световното население страда от хипертония и състоянието се смята за номер едно риск за сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт, се правят сериозни опити за откриване на ефективни нови терапии.

Предишни проучвания доказаха, че консумацията на зелен или черен чай редовно намаляват стойностите на кръвното налягане с малки, но постоянни стойности.

Два катехинни флавоноида (епикатехин галат и епигалкатехин-3-галат), намиращи се в чая, активират гореспоменатите калиеви йонни канали, водещи до намаляване на вътреклетъчното ниво на калий, а с това и до по-малка възбудимост на клетката.

Тъй като тези рецептори се откриват по клетките на гладката мускулатура в съдовете, откритието дава обяснение защо свързването на тези вещества с рецептора отпуска съдовете. Резултатите са потвърдени и от учени от Копенхагенския университет.

С помощта на компютърно моделиране и мутагенетични изследвания, учените отриват, че катехините се свързват с частта от рецептора, която е отговорна за отварянето му при възникване на акционен потенциал в клетката, водещо до изхвърляне на калий навън.

Свързването позволява калиевия канал да се отвори по-бързо и по-рано в самия процес на възбуждане, което води до по-кратки възбудителни ефекти, в случая по-малка контракция на съдовете, следователно по-малко съдово съпротивление, а с това и по-ниско кръвно налягане.

Рецепторът е открит и в някои части на главния мозък, където също играе роля за регулацията на електричната активност и сигнализацията между невроните.

Някои мутантни варианти на рецептора водят до увреждане на неговата функция и вследствие се развива епилептичната енцефалопатия.

Тъй като катехините успешно преминават през кръвно-мозъчната бариера, учените имат надежда, че те могат да бъдат използвани, за да се повлияе състоянието.

Има съмнения, че приемането на черен чай с мляко, каквато практика съществува например във Великобритания, намалява антихипертензивните свойства, тъй като белтъци от млякото свързват катехините.

Учените твърдят, че най-вероятно стомашните киселини разграждат млечните белтъци и освобождават веществата от чая, която означава, че те отново могат да повлияят организма.

Допълнително, екипът съобщава, че температурата на чая около 37 градуса Целзий допълнително увеличава ефективността. Независимо дали той се приема.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК