Приключенията на кравата-беглец Пенка оживяха в книга

Савина Топурска смята животното за талисман и звезда

05.03.2021 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова

Кравата беглец Пенка си сдоби с написана за нея книга. Авторка на приключенията на животното е българката Савина Топурска, която живее във Франция.

През 2018 година тя избяга от ранчото "Хари" и отиде в съседната държава Сърбия. Така започва историята на кравата Пенка, която след бягството според европейското законодателство трябваше да бъде убита, но в крайна сметка оцеля, а приключенията и вдъхновяват Савина Топурска.

"Книгата е много артистичен проект с илюстрации, малко текст и музикална композиция 34 минути, като в нея взима участие и българската оперна певица Елена Иванова. Историята излезе дори извън границите на ЕС. Докосна ме това, че е така забавна и чисто човешка история, която в нея се преплитат и много актуални тематики, политически, свързани с новите технологии, с медиите и реших, че тази история би била метафора на нашия съвременен живот", разказва авторката.

Савина работи по книгата си няколко месеца. 

"Рисувах в продължение на 3 месеца в Белгия 50 илюстрации, които впоследствие се разраснаха до 120 рисунки и така създадохме проекта - книгата "Кравата Европенка", посочва тя.

Днес кравата-беглец живее необезпокоявана в кюстендилското село Мазарчево. Майка е на две теленца, едното от които кръстено на спасителя ѝ - бившият евродепутат Джон Флак, който преди време се застъпи за нея. 

"Абсолютно можем да кажем, че кравата Пенка е звезда. Тя е и талисман, не само за нейното семейството, но и за българския земеделец и животновъдец", коментира Савина.

A звездните приключения на Пенка вече могат да се намерят на книжния пазар.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК