"София филм фест" с юбилейно издание, ще има много изненади

Фестивалът започва на 11 март с премиера на най-новия филм на Камен Калев

25.02.2021 | 19:53 Редактор: Искра Ангелова

"София филм фест" с юбилейно издание тази година. Четвърт век след началото, фестивалът се превърна в едно от най-значимите събития за кино в Централна и Източна Европа, а тази година организаторите са подготвили богата програма.

Фестивалът ще бъде в две части, същинската започва на 11 март. 

Една от големите изненади на 25-ото юбилейно издание на "София Филм Фест" е участието на Тери Гилиъм - многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ. 

"Специалната награда на "Фипреси", която се дава във връзка с 90 годишнината на организацията на филмовите критици, ще бъде връчена на Тери Гилиъм през март. И на Кристи Пую през септември, когато ще бъде нашето специално издание с присъствие на международни гости", каза организаторът на фестивала Стефан Китанов.

През март Тери Гилиъм ще има и специален мастър клас пред публиката в "Дома на киното и в интернет". 

"С Тери Гилиъм ще разговаря един легендарен кино критик, британската икона на филмовия текст Дерек Малкълм, а пък публиката в Дома на киното ще може да задава въпроси. След това ще има прожекция на "Бразилия", представен лично от Тери Гилиъм по един абсолютно неповторим начин", допълни Китанов.

Фестивалът започва на 11 март с премиера на най-новия филм на знаменития български режисьор Камен Калев – "Февруари", завоювал своето участие в официалната селекция на най-престижния филмов фестивал в Кан.

"Историята е вдъхновена от живота на дядо ми. Филмът не се ограничава в изграждането на един портрет, който да има антропологична стойност, а е по-скоро едно мое желание да направя портрет за един човек, който аз искам да съществува", заяви Калев.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нели Аничкина
преди 3 години