fallback

Експерт посочи няколко начина да намалим въглехидратите

Яжте повече здравословни мазнини

15.02.2021 | 14:35 Автор: Искра Ангелова

Кето диетата не е за всеки. Всъщност моделът на хранене с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати е класиран като една от най-лошите диети всяка година. "Като диетолог, не бих препоръчал кетото на някой, който се опитва да подобри цялостното си здраве", казва Алиса Пайк пред Insider.

Критиците казват, че кето диетата е твърде рестриктивна, хранително непълноценна и липсват доказателства за това как тя може да повлияе на здравето в дългосрочен план. От друга страна, някои доказателства сочат, че режимът може да помогне на хората да контролират диабета.

Докато принципът на кето диетата е да ядем предимно мазнини и почти никакви въглехидрати, това може да се приема за твърде екстремно за повечето хора. Целта на режима е да принуди тялото да влезе в кетоза – състояние, при което се изгарят мазнини за енергия вместо глюкоза. Някои аспекти от диетата обаче могат да бъдат прилагани в по-умерен вариант.

Ето как да включите кетоподобни схеми на хранене без да се лишавате

Откажете се от обработените храни и захарта

Диетологът Уенди Базилиан казва, че първата стъпка от започването на каквато и да е диета е отказването от преработените храни. Тя споделя, че ограничава и хлебните изделия, въглехидратите като понички, бисквити и сладкиши, както и продуктите с добавена захар. "Яжте чисто, за да останете здрави", добавя експертът пред Insider.

Елиминирането на захарни напитки е друг начин за намаляване на ненужните въглехидрати. Това включва подсладителя, който обикновено може да добавяте към кафето или чая си. Дори една супена лъжица мед се доближава до 20-те грама въглехидрати на ден, разрешени от кетото.

Ако отказването от сладкишите ви се отразява добре, следващата стъпка е да се освободите от хляба. Кето диетата би предписала да не се ядат пълнозърнести храни, но други режими на хранене с ниско съдържание на въглехидрати ви позволяват да ядете умерено продукти като киноа и фаро.

Яжте плодове

Истинската кето диета изключва плодовете, повечето зеленчуци, зърнени храни, картофи, сладкиши или всякакъв вид храни, богати на въглехидрати. Но толкова много ограничения могат да бъдат трудни за спазване в дългосрочен план.

Уенди Базилиан не би препоръчала пълното изключване на плодовете и зеленчуците. Ягодите и боровинките са с ниско съдържание на захар и високо съдържание на антиоксиданти, а доматите и маслините могат да служат като вкусни междинни хранения, тъй като са с относително ниско съдържание на въглехидрати.

Просто се уверете, че не ядете много плодове и зеленчуци, за да не надвишите границите на дневните въглехидрати. Повечето хранителни планове, базирани на кетото, ще ограничат въглехидратите до 20-50 грама на ден.

Яжте повече здравословни мазнини

Тъй като кето диетата се състои предимно от мазнини и протеини, възможно е тя да навреди на здравето ви. Режимите с ниско съдържание на въглехидрати, при които хората разчитат на наситени мазнини и холестерол, са свързани с по-висок риск от някои заболявания.

Ако все пак намалите определен макронутриент, като въглехидратите, важно е да се уверите, че ядете висококачествени храни от останалите групи. Приемът ви на мазнини трябва да включва здравословни за сърцето и противовъзпалителни храни като авокадо, ядки, зехтин и ленено масло.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Любопитно
fallback