Хранене заради стрес: Как да го преодолеем?

Съсредоточете се върху физическия глад

10.02.2021 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Хранене заради стрес: Как да го преодолеем?

Забелязали ли сте, че когато се чувствате уморени или депресирани, искате да посегнете към нещо сладко или тестено? Най-вероятно сте имали тежък ден в работата и просто искате да се приберете у дома и да си поръчате една вкусна пица, допълнена с шоколадово брауни за десерт. Диетолозите определят тези моменти на слабост като "стресово хранене“, което е често срещано в ежедневието ни.

Ако смятате, че една пица ще ви оправи настроението, грешите. Най-вероятно ще изпитате удоволствие за определен период от време, но след това ще се чудите защо сте се поддали на изкушението. Възможно е дори да започнете да обвинявате себе си, което пък ще повлияе на психиката и може да създаде нездравословна връзка с храната. Ето няколко предложения как да прекъснете този порочен кръг:

1. Усетете физически глад

Желанието да ядете, за да успокоите емоционалните си нужди, може да бъде доста силно, така че се съсредоточете върху физическия глад. Помислете за апетита си като скала от 1 до 10, като 5 е неутралната зона. 4 е малко гладен, може би изпитвате лек глад. 3 е солидно гладен. 2 е болно гладен, не си позволявайте да стигате дотам. 1 е празен стомах. 0 е толкова гладен, че може да припаднете.

2. Бъдете внимателни

Ако смятате, че трябва да сте перфектни във всичко, това може да ви накара да преядете. Най-вероятно сте имали момент, в който си казвате "Е, вече провалих диетата си, защо да не изям и другата половина от тортата?“. Но не е необходимо да мислите толкова праволинейно. Бъдете мили към себе си, когато излезете извън правия път. Осъзнайте, че хапвате нещо вредно, защото се чувствате зле и искате да подобрите настроението си. Съсредоточете се върху това да бъдете добри към себе си, вместо да се самообвинявате.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК