Тези храни и напитки трябва да избягваме, когато сме стресирани

Тревожността има много общо с нивата на кръвната захар

28.12.2020 | 12:38 Редактор: Искра Ангелова
Тези храни и напитки трябва да избягваме, когато сме стресирани

Всички сме преживявали моменти на силен стрес и безпокойство през живота си. За някои тези неща дори са ежедневие, така че е наложително да се вземат мерки, за да се съхрани физическото и емоционално здраве.

Уви, често без да се замислите, дори на подсъзнателно ниво, посягате към някои храни и напитки, за които вярвате, че ще ви успокоят. Например сладкото или някое питие. Те обаче имат обратен ефект и се отразяват пряко на кръвната ви захар, което пък може само да засили неприятните емоции и усещания.

Ето и кои напитки и храни да избягвате, когато сте в състояние на стрес и/или тревога:

Торти и сладки

Тревожността има много общо с нивата на кръвната захар. Следователно храни с високо съдържание на захар могат да доведат до повишаването ѝ и да засилят чувството на безпокойство. Вместо да посягате към сладкиши, бисквити, шоколад и други захарни изделия, по-добре хапнете пресни плодове, които съдържат естествена захар и могат да задоволят глада ви за сладко към момента.

Подсладени и захаросани напитки

Подобно на подсладените храни, сладките напитки също могат да повишат нивата на кръвната ви захар, което да доведе до безпокойство. Много плодови сокове съдържат захар, но нямат достатъчно фибри. Диетата с ниско съдържание на фибри често води до лошо храносмилане и до повишаване на кръвната захар.

Кофеинови напитки

Според изследване към повишена тревожност са по-податливи хората, които пият кофеинови напитки като кафе, чай и енергийни напитки. Кофеинът активира аденозиновите рецептори в периферната и централната нервна система, което предизвиква високи нива на тревожност при хората.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК