Полезни ли са за жените силовите тренировки с тежести

По-добра костна плътност, по-добър сън, по-добра стойка...

05.02.2021 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Полезни ли са за жените силовите тренировки с тежести

Не само мъжете, но и жените правят силови тренировки с вдигане на допълнителна тежест. Това не е просто начин да оформите мускулите си и да стопите мазнините. 

Упражненията с тежести имат много повече ползи за женското здраве, отколкото предполагате. Сред тях се нареждат по-добра костна плътност, по-добър сън, по-добра стойка, балансиране на хормоните.

С възрастта жените губят част от костната си плътност, което повишава риска от развитие на остеопороза. Проучвания, публикувани в Harvard Health Publishing и цитирани от healthdigest.com показват, че редовните тренировки с тежести подобряват здравината и плътността на костите, като по този начин понижават риска от развитие на остеопороза, така характерна за възрастта след настъпване на менопаузата.

С напредване на възрастта се губи мускулна маса, както и намалява синтезът на колаген в тялото. Това излага тялото, костите, сухожилията, кожата на риск от преждевременно стареене и възникване на различни оплаквания, здравословни проблеми. Упражненията с тежести могат да подобрят състоянието на мускулатурата и да стимулират забавянето на стареещите процеси в организма.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК