Диетолог посочи кои са храните, стимулиращи мозъка

Много е важно храната ви да съдържа достатъчно холин

03.02.2021 | 23:50 Редактор: Искра Ангелова
Диетолог посочи кои са храните, стимулиращи мозъка

Неправилното хранене засяга, наред с други неща, работата на мозъка, което води до влошаване на общото благосъстояние на тялото и усещане за умора и лошо настроение. Какви продукти ще помогнат за отстраняването на това, сподели диетологът Елена Соломатина.

Много е важно храната ви да съдържа достатъчно холин, който изобилства в яйчения жълтък, месото – особено агнешкото, както и в овесените ядки и карфиола. Необходими са и храни, богати на витамин В12 и желязо. Всичко това стимулира мозъка, обясни лекарят.

“Холинът е предшественик на ацетилхолина, който се грижи за скоростта на предаване на нервните импулси. Трябва да ядете храни, богати на В12, съдържанието на които често намалява с възрастта, появяват се световъртеж и умора. За да може мозъкът постоянно да получава кислород са ни необходими и храни, съдържащи желязо като черен дроб и червено месо”, препоръчва Соломатина.

За да получите желания ефект, трябва да се храните умерено и да не се опитвате да консумирате тези храни колкото е възможно повече. При преяждане с тях токсините, които съдържат, неутрализират всички ползи, обясни диетологът, цитирана от БГНЕС.

Освен това е препоръчително продуктите да не се пържат, а да се приготвят на пара или да се пекат. Също така трябва да ограничите количеството сладкиши с рафинирана захар и да консумирате повече зеленчуци и плодове. Тогава ще бъде възможно да се види реакцията на тялото и подобряване на състоянието му, заключава диетологът. 

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК