Какви заболявания може да предизвика високият холестерол?

Той е вещество, което се произвежда от черния дроб и участва в редица телесни функции

30.01.2021 | 22:47 Редактор: Радостина Димитрова
Какви заболявания може да предизвика високият холестерол?

Холестеролът е вещество, което се произвежда от черния дроб и което участва в редица телесни функции. Тялото ни се нуждае от него за разграждане на някои вещества. Той е и компонент от жлъчния сок, нужен ни за разграждането на мазнините в храната, което подпомага храносмилането.

Когато холестеролът обаче добие високи нива в организма, съществува риск той да започне да се отлага в различни органи и тъкани. Това предизвиква повишен риск от заболявания и здравословни проблеми.

С какво се свързва високият холестерол?

Високо кръвно налягане

Ако в кръвоносните съдове се натрупат плаки от холестеролни натрупвания, това може да стесни лумена на съдовете и да предизвика повишаване на кръвното налягане. С времето този проблем може да създаде много по-сериозни сърдечносъдови заболявания и да ви постави в риск от инфаркт.

Инфаркт

Една от причините да настъпи сърдечен удар е запушване на кръвоносен съд. Тези запушвания се причиняват от холестеролни плаки, които намаляват притока на кръв към сърцето. Ето защо е от изключителна важност нивата на холестерол да се следят и контролират, пише Az-jenata.bg.

Болка в гърдите, задух

Задухът (ангина пекторис), придружен с гръдна болка, се предизвиква от намален приток на кръв към сърцето. Обикновено се свързва с натрупване на холестерол в коронарните артерии. Появява се болка и затруднено дишане, лесна уморяемост поради затруднението на сърцето в извършване на функциите му.

Исхемична болест на сърцето

Исхемията се развива, когато в артериите се образуват холестеролни плаки и отлагания, пречещи на нормалния кръвоток към сърцето и обратно. Отначало се наблюдават стеснения, а след това се появяват допълнителни проблеми. С течение на времето сърцето не успява да изпомпва достатъчно добре и достатъчно количество кръв, което повишава риска от образуване на тромб, последван от емболия, инфаркт или инсулт.

Хронично бъбречно заболяване

Нарушенията в кръвообращението, високото кръвно налягане и сърдечната дейност могат да засегнат и бъбреците. При висок холестерол с времето бъбреците са все по-лишени от необходимия им кислород. Те не могат да изпълняват нормално функциите си, поради което е възможно в артериите на бъбреците да се появи хипертония, която да доведе до бъбречни заболявания.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК