7 начина да поддържате здравословни нива на холестерол

С някои малки промени можем да го регулираме

10.11.2020 | 17:10 Редактор: Георги Камарашев
7 начина да поддържате здравословни нива на холестерол

Когато се интересуваме какви храни и физически активности са полезни за здравето на сърцето, често срещаме да се споменава холестерола. HDL, или така наречения "добър" холестерол, спомага за транспортирането на излишния холестерол от кръвоносните съдове до черния дроб, докато високите стойности на LDL или "лош" холестерол увеличават риска от сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт. Положителното е, че с някои малки промени можем да поддържаме здравословни стойности на холестерола. Ето 7 от тях:

1. Редуцирайте наднорменото тегло. Въпреки че не само пълните хора имат проблем с холестерола, излишните килограми в дългосрочен план може да са предпоставка за влошаване на стойностите на холестерола.

2. Избягвайте трансмазнините. Те не само увеличават общите нива на холестерола, но и могат да намалят нивото на добрия холестерол в тялото, освен това увеличават риска от затлъстяване. Примери за такива са маргарин, видове олио с ниско качество. Палмовото масло също не е безопасно. Внимавайте и с консумацията на тестени изделия, кроасани, пакетирани лакомства, които съдържат вредните мазнини.

3. Повече омега-3 мастни киселини. Полезните полиненаситени мазнини също спомагат за редуциране на стойностите на „лошия“ холестерол, намалявайки и риска от диабет тип 2.

4. Спортувайте редовно. Комбинацията от здравословен начин на хранене и редовна физическа активност може да спомогне за нормализиране на стойностите на холестерола. Според изследвания, дори редовното ходене може да има положителен ефект срещу високия холестерол.

5. Консумирайте достатъчно фибри. Фибрите са полезни за храносмилането и червата, като те са съществена храна за добрата чревна флора, което има отношение към баланса на холестерола. Храните с високо съдържание на фибри също имат много витамини и минерали. Хапвайте повече свежи плодове, зеленчуци, леща, боб, пълнозърнести храни.

6. Чаша зелен чай винаги е добра идея. Пиенето на зелен или черен чай може да понижи нивата на лошия холестерол.

7. Хапвайте грейпфрути. Те не само повишават имунитета, но и спомагат за изгарянето на излишните мазнини и контрола на холестерола.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК