Ползи и митове за яденето на тофу

Получава се от ферментирала соя и е вегетариански източник на протеин

09.11.2020 | 23:50 Редактор: Ивет Арабова
Ползи и митове за яденето на тофу

Отдавна категоризирано като здравословна храна, тофу и неговите ползи са подложени на по-голямо изследване през последните години. Тофу е вегетариански източник на протеин, получен от ферментирала соя. Приготвя се чрез подсирване на соевото мляко, притискането му в блок, след което се охлажда. Процесът е доста подобен на начина, по който се прави сирене. Тофу, известно още и като извара от боб, води началото си от около 2000 години в Китай.

Ползи от приема на тофу

Погрешно е схващането, че яденето на соеви продукти, включително тофу, може да увеличи риска от рак. Всъщност е точно обратното. Приемът на соеви продукти може да има ползи за здравето, включително и това на сърцето. Тофу е здравословна алтернатива, защото е високопротеинова, нискокалорична храна за хора, които се опитват да отслабнат. Като цяло то осигурява значителна порция протеин с по-малко калории от червеното месо.

Тофу има и други хранителни ползи. То съдържа калций и магнезий, които поддържат костите здрави и запазват костната минерална плътност с напредването на възрастта.

Митове за тофу

Тофу е свързван с повишен риск от рак на гърдата, но научните доказателства зад това до голяма степен са необосновани. Идеята се основава на факта, че соевите продукти, като тофу, съдържат изофлавони, които могат да повишат нивата на естроген при определени хора, въпреки че ефектите му са силно индивидуализирани.

Високите нива на естроген са свързани с повишен риск от рак на гърдата, така че някои хора се притесняват дали консумацията на соеви продукти може да увеличи опасността. Последните изследвания обаче показват, че яденето на соя може потенциално да намали риска от рак на гърдата. Освен това, информация на Харвард казва, че тофуто е здравословен източник на протеин.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК