4 уникални ползи на биотина за организма ни

Витамин В7 е един незаменим компонент за здрави коса, кожа и нокти

30.01.2021 | 07:30 Редактор: Ралица Братанова
4 уникални ползи на биотина за организма ни

Витамин В7, известен още като биотин, е един незаменим компонент за здрави коса, кожа и нокти.

Той участва и в редица други процеси в организма, заради което набавянето му е от изключително голямо значение, пише Az-jenata.bg.

Биотинът е водоразтворим витамин. Той действа като коензим, като подобрява ензимните реакции и взаимодействието им с останалите вещества в тялото. 

Биотинът не действа директно за активиране или ускоряване на тези биологични процеси, а помага на ензимите да установят и ускорят реакциите.

Какви са ползите от биотина?

Спомага в метаболизма на макровеществата

Биотинът спомага за превръщането на консумираната храна в енергия. Той участва в много метаболитни процеси, като допринася за правилното разграждане на мазнините, протеините и въглехидратите.

Подобрява растежа и състоянието на косата

Косата, ноктите и кожата са изградени от кератинови клетки. Ако имате недостиг на биотин, ноктите могат да станат чупливи, косата слаба, накъсана, да се появи косопад, а кожата да стане суха и вяла. Биотинът допринася за подобряването на тяхното състояние.

Участва в контрола на кръвната захар

Тъй като биотинът е участник в метаболитните процеси, той спомага за правилното усвояване и разграждане на въглехидратите, като допринася за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Подпомага развитието на плода по време на бременност

Не приемайте биотин без да сте се консултирали с лекар, ако сте бременна. Въпреки че той спомага за правилното развитие на плода, приемът му трябва да се съгласува с наблюдаващия бременността лекар.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК