Какво се случва с организма ни при хипотермия

Невъзможността да се произведе адекватна телесна топлина е изключително опасно

29.01.2021 | 23:20 Редактор: Юлия Христова
Какво се случва с организма ни при хипотермия

Хипотермията е тежко състояние, при което телесната температура спада под необичайно ниско ниво (под 35 ˚С). Това се случва, когато тялото не е в състояние да произвежда достатъчно топлина, за да противодейства на студа.

Студеното време и излагането на ниски температури са основните причини за хипотермията. Когато тялото е изложено на изключително ниски температури, то започва да губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе. Престоят в студена вода твърде дълго може също да причини тези ефекти.

Невъзможността да се произведе адекватна телесна топлина е изключително опасно, защото телесната температура може да спадне бързо и значително.

Частта от мозъка, която контролира телесната температура, се нарича хипоталамус. Когато хипоталамусът разпознае промени в телесната температура, той инициира реакции в организма, чрез които да се запази нормална телесна температура.

Тялото произвежда топлина по време на обикновени метаболитни процеси, протичащи в клетките, които поддържат жизненоважни телесни функции. Повечето топлина напуска тялото през повърхността на кожата.

Когато температурата на околната среда спадне, тялото започва да трепери. Това увеличаване на мускулната активност генерира топлина. Ако обаче тялото започне да губи топлина по-бързо, отколкото може да произведе, тогава телесната температура спадна.

За да не загуби тялото твърде голямо количество топлина, кръвоносните съдове по кожата се свиват и притокът на кръв се насочва към жизненоважните органи на тялото, като сърцето, белите дробове, бъбреците и мозъка. Сърцето и мозъкът са органите, които са най-чувствителни към ниски температури и електрическата активност в тях се забавя при загуба на топлина.

Цялата статия четете на puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК