Най-четящите деца: Любовта към книгите побеждава пандемията

Регионалната библиотека в Русе е единствената, която е работила дистанционно миналата година

26.01.2021 | 10:05 Редактор: Юлия Христова

"Най-четящото" дете в Русе е 3-годишната Никол. Заедно с майка ѝ са прочели близо 300 книги само за година. Детето беше наградено от Регионалната библиотека в Русе. 

"Ами, аз обичам книжки, обичам да чета", каза Никол. 

10 са книжките, които малката Никол поиска да си вземат вкъщи, а за цялата година е заела 263 книги. Единственият проблем е, че книгите понякога тежат, но затова се включва да помага и мама.

И други по-големи деца също получиха своите заслужени награди.

Първа в класацията е Беатрис Попова, тя е на 11 години с прочетени 289 книги. Увлекла се е по книгите именно от своето семейство.

"Баба ми много обича да чете и аз покрай нея започнах. Любими са ми приказките, но най-любимата ми книга е "Пърси Джаксън" и "Боговете на Олимп", сподели момичето.

Тази година беше обявена и нова категория  - най-четящо семейство, където любовта към книгите се предава през поколенията. Първо място взеха семейство Гетови, дългогодишни читатели на библиотеката. 

"Аз съм записан в библиотеката от 6-годишен, съответно после записах децата си от 3-годишни и започнаха да идват тук най-редовно", посочи Георги Гетов.

Регионалната библиотека в Русе е единствената, която е работила дистанционно през изминалата година. Тя е направила всичко възможно да пренасочи работата си към дигитализация.

Повече по темата вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК