Местят 600 000 тома книги от библиотеката в Бургас в нова сграда

Досега те се помещаваха в 4 различни сгради

05.01.2021 | 15:05 Редактор: Ралица Братанова

Започна преместването на 600 хиляди тома книги от регионалната библиотека в Бургас в нова сграда. Досега фондът на библиотеката беше пръснат в сгради в целия град и за първи път ще бъде събран на едно място. 

Преместването на първите книги в новия дом започна рано сутринта. Досега те се помещаваха в 4 различни сгради, а преди години основният филиал се наводни. 

"Освен наводненията имаше много местения. Може би за две години ние се местехме задължително веднъж. Това беше едно обикаляне на Бургас, едно наводняване, едно разнасяне на книги и безкрайно се надяваме за 133- годишна история това да ни е последното разнасяне на книги", споделя директорът на Регионалната библиотека "П.К. Яворов" Яна Кършийска.

Библиотечните специалисти казват, че в старата библиотека било тясно, а книгите често миришели на мухъл от влагата. Прибирането им в чували от различните отдели започна още преди Коледа и ще отнеме време.

"Дълги години чакаме този момент, през много пренасяния преминахме. Аз почти 40 години работя в библиотеката, много пъти сме пренасяли фондовете от едно място на друго, най-после има нещо добро, което заслужава книгата", казва библиотекарката Иванка Йовкова.

Напълно оборудвано е и хранилището в приземния етаж. То разполага с пожарна система на газ и влагоабсорбатор. Там хиляди книги ще се съхраняват в специални компактоси. 

Модерното пространство на библиотеката ще се ползва също за изложби, както и за спектакли на Кукления театър. Оформлението на фасадата е направено от екип от художници. Очаква се новият храм на книгата да отвори врати в края на март.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК