Насред пандемия: 10-те най-големи милиардери направиха трилиони долари

Илън Мъск и Джеф Безос са забогатели с общо над 200 милиарда долара

25.01.2021 | 19:12 Редактор: Искра Ангелова

Само за 9 месеца най-богатите 1000 души в света са успели да преодолеят загубите си от коринавируса, а най-бедните ще се възстановяват 10 години. Това сочи доклад на организацията "Оксфам". А изводът е категоричен - заразата подхранва контраста между богати и бедни.

Изследването се базира на прогнозите на 295 водещи икономисти от 79 държави. Според тях настоящата икономическа криза може да се сравни само с Голямата депресия през 30-те години на миналия век. 

В разгара на пандемията милиардерите са успели да наваксат загубите си, причинени от коронавируса, изключително бързо. За сравнение след финансовата криза от 2008 г., са им трябвали пет години.

"По време на пандемията десетте най-големи милиардери направиха трилиони долари за този период. А милиони загубиха работата си, домовете си. Контрастът е огромен. А тези неравенства нарастват в почти всяка страна по света", каза изпълнителният директор на "Оксфам" Габриела Бъчер.

Сега световните милиардери имат общо почти 12 трилиона долара. В кризата двамата най-богати - Илън Мъск и Джеф Безос, са забогатели с общо над 200 милиарда долара. 

Изчислено е, че с натрупаното си богатство само за няколко месеца, Безос е можел да плати на всички 876 000 служители на Amazon еднократен бонус от по 105 000 долара. 

"Коронавирусът се отрази на съществуващите неравенства. Когато гледаме данните, виждаме, че по-бедните области отбелязват повече случаи на заразата", коментира Нико Драгано от Института по медицинска социология.

И още - 10-те най-богати бизнесмени са в състояние да платят ваксините за цялото световно население. А първите 2 000 души в света по богатство няма да могат да го изхарчат и за хиляда живота.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК