Илън Мъск стана най-богатият човек в света

Бизнесменът детронира Джеф Безос от първото място

07.01.2021 | 22:20 Редактор: Ралица Братанова
Илън Мъск стана най-богатият човек в света

Предприемачът Илън Мъск, който стои зад Tesla и SpaceX, стана най-богатият човек в света, предава Bloomberg.

Ръстът с 4,8% на цената на акциите на производителя на електромобили в четвъртък изстреля Мъск пред основателя на Amazon Джеф Безос в индекса на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света.

Нетното богатство на родения в Южна Африка инженер достигна 188,5 млрд. долара към 10,15 ч. местно време в Ню Йорк, с 1,5 млрд. долара повече от състоянието на Безос, който държеше първото място от октомври 2017 г.

Като главен изпълнителен директор на Space Exploration Technologies, или SpaceX, Мъск е и конкурент на Безос, който е собственик на компанията Blue Origin, в надпреварата за частни полети в Космоса, пише Investor.bg.

Постижението е венецът на изключителни 12 месеца за Мъск. През миналата година нетното му богатство скочи с над 150 млрд. долара - вероятно най-бързото натрупване на богатство в историята.

Възходът му беше стимулиран от безпрецедентното рали на цената на акциите на Tesla, която скочи със 743% миналата година на фона на последователните ѝ печалби, включването ѝ в индекса S&P 500 и ентусиазма на Wall Street и на инвеститорите на дребно.

Скокът на цената на акциите на Tesla увеличава още повече стойността на компанията, която е на светлинни години от тази на останалите автомобилни производители. Tesla е произвела малко над половин милион автомобила миналата година, доста по-малко от производството на Ford и General Motors.

Очаква се компанията да постигне още ръстове в краткосрочен план, след като демократите спечелиха и двете места за Сената от щата Джорджия и осигуриха контрол в Конгреса на партията си, която защитава по-бързото навлизане на електромобилите.

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК