Честата употреба на електронни устройства променя качеството на съня

Екранът излъчва вълни, които пречат за образуването на мелатонина, който е фактор при заспиването

17.01.2021 | 09:19 Редактор: Юлия Христова
Честата употреба на електронни устройства променя качеството на съня

"Продължителната употреба на електронни устройства води до големи промени - първоначално в раздразнение, в разсеяност, промени в съня“, каза пред БНР проф. Божидар Димитров, специалист по психофизиология, бивш директор на Института по психология на БАН и основател на Българското дружество по медицина на съня. 

Той призова преподавателите да отделят повече време за разговор и беседа с учениците и студентите. „Призив към преподавателите да говорят и беседват, а не да показват таблици и диапозитиви“.

Съществуват толкова много учебници, писани на хартия, че не е необходимо да се преповтарят и през електроника, подчерта проф. Димитров .

"Чисто физиологично екранът излъчва вълни, които пречат за образуването на мелатонина, който е основен фактор при заспиването. Често пъти прекарват много време в леглото, без реално да спят и стават чести събуждания. Това води до сутрешна разсеяност, нервност. Става едно пристрастяване, което на световно ниво е доказано, че е съвместимо с алкохолното и наркотичното“.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК