За какво сигнализира повишеното количество слюнка в устата

Една от причините са сезонните алергии

11.01.2021 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
За какво сигнализира повишеното количество слюнка в устата

Ако сте забелязали, че понякога преглъщате по-голямо количество от собствената си слюнка, не ви се е сторило. Възможно е да се случи и обикновено има медицински причини за това. Според сайта livestrong.com една от най-честите причини за образуване на по-голямо количество слюнка в устната кухина е киселинният рефлукс.

Той се появява по различни причини. Една от проявите му е повишена секреция на слюнка, връщане на киселини в хранопровода, понякога съпроводени с горчив вкус и пареща болка в гърдите.

Една от естествените реакции на организма при рефлукс е повишаване на количествата слюнка в опит да се тушира стомашната киселина, връщаща се в хранопровода и устната кухина.

Друга причина биха могли да бъдат сезонните алергии. При някои от тях е възможно да се наблюдава повишено количество слюнка. Най-често това се проявява при алергии, свързани със сълзене на очите, хрема, запушен нос, повишено количество слуз в гърлото и дразнене. Като естествена реакция слюнчените жлези произвеждат повече слюнка, за да компенсират всички тези дразнения, информира www.az-jenata.bg.

Слюнката е естествената защита на тялото, осигуряваща блокада срещу болестотворните микроорганизми, атакуващи устната кухина. Тя е необходима за поддържане на здравния статус на устата и организма отвътре. Но прекаленото слюноотделяне също може да причини известни проблеми. Затова, ако забележите, че отделяте голямо количество слюнка, консултирайте се с лекар, който да определи състоянието ви.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК