Как снежните дни допринасят за по-добро здраве?

Ден, прекаран сред снега, повишава имунитета

10.01.2021 | 16:27 Редактор: Ивет Арабова
Как снежните дни допринасят за по-добро здраве?

Снегът през зимата доставя удоволствие на едни и причинява немалко затруднения за други. Хората обикновено са разделени на два лагера – обичащи и мразещи зимата. Оказва се обаче, че зимните снежни дни имат много ползи за здравето и благополучието ви. Майката природа се е погрижила да ви даде много чрез снега, дори да не го осъзнавате. Ако се цупите на зимните снегове, вижте как те ви помагат да сте по-здрави.

Снежните дни ви помагат да спите по-добре

Сънят дава мощна възстановяваща сила на организма. Той е необходим за премахване на стреса от тялото и за извършване на редица метаболитни процеси, с които организмът регулира обмяната на веществата и усвояването им, а след това на използването им по предназначение в тази сложна биологична машина. Ден, прекаран сред снега, може да допринесе за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер, да повиши имунитета и да ви направи по-щастливи. Добрият и качествен сън се свързва и с формирането на нови спомени, както и с класифицирането на информацията от деня. Това означава, че колкото по-добре спите, толкова по-добра е мозъчната ви функция.

Игрите и разходките в снега са прекрасно упражнение

Ако сте решили да си направите преход в снега, да играете с децата, да правите снежен човек или да се разходите в планината в зимните дни, това е чудесен начин да напрегнете всички групи мускули и да си направите своеобразна кардиотренировка. Ходенето в снега е трудна задача, което поставя тялото пред истинско изпитание. Ето защо снежните разходки в зимните дни могат да се разглеждат и като физическа тренировка, която ви прави по-здрави.

Може да прекарате деня на топло с любима книга

През студените зимни дни понякога предпочитаме да си оставаме вкъщи, сгушени на топло с любима книга или занимание. Това също има своите ползи за здравето и психиката. Прави ни по-щастливи, може да допринесе за балансирането на хормоните в тялото, намалява стреса, може да намали риска от различни дегенеративни заболявания.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК