Опасностите на зимата: Как се получава измръзване на кожата?

Тя може да се преохлади в рамките на минути, когато е изложена на температури под нулата

10.01.2021 | 09:33 Редактор: Юлия Христова
Опасностите на зимата: Как се получава измръзване на кожата?

Как се получава измръзването на кожата?

Измръзването възниква, когато кожата е изложена на екстремно ниски или продължително ниски температури. Тогава кожата, както и тъканите под повърхността ѝ, премръзват. В по-тежки случаи мускулите, нервите и кръвоносните съдове също могат да бъдат засегнати от измръзване.

Кожата може да измръзне в рамките на минути, когато е изложена на температури, които падат под нулата. Дори ако температурите са над нулата, кожата е вероятно да измръзне, ако е мокра или изложена на силен вятър.

Измръзване се причинява и когато кожата директно се допира до много студени повърхности. Този тип експозиция може незабавно да причини щета.

Кой е изложен на риск от измръзване на кожата?

По-вероятно е човек да получи измръзне на кожата, когато е изложен на студено време при някое от следните обстоятелства:

Отслабен организъм поради умора, глад, дехидратация, физически труд, нараняване или консумация на алкохол; Неподходящо облекло за метеорологичните условия; Пушене (пушенето стеснява кръвоносните съдове и забавя циркулацията на кръвта, позволявайки на измръзването да напредне по-бързо);

Наличие на здравословни проблеми като диабет, депресия, сърдечносъдови заболявания или периферни съдови заболявания (тези състояния могат да отслабят способността на човек да забелязва и да реагира по подходящ начин на студа);

Малките деца и възрастните хора също са по-склонни да пострадат от измръзване на кожата.

Какви са симптомите на измръзването на кожата?

Повечето случаи на измръзване на кожата включват следните симптоми:

Кожата се усеща вцепенена;

Кожата придобива червен, бял, сив или жълт цвят;

Изпитване на болка при откритото място от тялото;

Повечето случаи на измръзване се диагностицират въз основа на клиничната картина и описанието от страна на пациента - къде, кога и как е настъпило измръзването. Ако измръзването е тежко, може да бъде назначена образна диагностика, за да бъде оценено увреждането на костите и мускулите, пише puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК