Кога е добре да започнем зимните разходки с бебето

За първите седмици тя не трябва да е повече от 45 – 50 минути при 10 градуса

06.01.2021 | 23:25 Редактор: Юлия Христова
Кога е добре да започнем зимните разходки с бебето

Разходката навън е важна за бебетата. Но първата разходка на мъничето и то насред зима трябва да бъде добре обмислена. Повечето педиатри съветват при здрави бебета първата разходка да бъде направена около седмица до десет дни след раждането. Разходката навън е възможна само, ако климатичните условия го позволяват, т.е. температурата на въздуха да не е под 10 градуса, не вали, няма мъгла, не духа и т.н. Можете да подготвите бебето предните дни като го държите на отворен прозорец с подходящо облекло за няколко минути.

Първата разходка не бива да продължава дълго време особено, ако времето е хладно и няма слънце. Избирайте най-топлата част на деня, когато има слънце. Първият ден навън не трябва да е за повече от 20-ина минути. Всеки следващ ден можете да увеличавате престоя с по 5 – 10 минути.

За първите седмици разходката не трябва да е повече от 45 – 50 минути при 10 градуса. След третия месец бебето може да се извежда при по-ниска температура до 5 градуса. След шестия месец бебето може да е навън и при нула градуса, а след девет месеца дори и при отрицателни температури бебето може да е навън, ако времето е тихо и не вали. 

Новороденото бебе е с незряла терморегулация, т.е. то може да бъде лесно претоплено или охладено. Добре е да го обличате с няколко ката дрехи, а не само с една дебела дрешка, тъй като въздухът между отделните дрехи е изолатор и задържа топлината на тялото. Проверявайте често ръчичките, нослето и бузките на бебето. Те могат да са студени, но не и ледени. Не забравяйте, че вие се движите, но бебето лежи неподвижно в количката за това внимавайте и го проверявайте често, пише puls.bg.

Ежедневните разходки за бебето са важни, но те трябва да бъдат на открито и на чист въздух. Разходка в мола не е от полза за бебето. Избягвайте да се разхождате по оживена улица с голямо движение на автомобили. Избирайте най-слънчевата част на деня, когато дори и оскъдни, слънчевите лъчи ще спомогнат синтезата на витамин D.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК