Приятни емоции, хубава музика и много витамини – в полза на бременната жена и бебето

По време на първия триместър от бременността се формират всички системи и органи на бебето

12.10.2020 | 14:35 Редактор: Искра Ангелова
Приятни емоции, хубава музика и много витамини – в полза на бременната жена и бебето

Всяка бременна иска да роди здраво бебе, което да отгледа с любов и грижи.  В динамичния свят, в който живеем, теориите за отглеждането и възпитанието са толкова разнообразни, че понякога пораждат огромни спорове. Например дали да се дава вода на новороденото? Има няколко теории обаче, които устояват на времето, и които са ключът към спокойна бременност и щастливо бебе – прием на витамини, приятни емоции и хубава музика.

За да бъдем полезни на всички бъдещи майки, решихме да направим компилация между най-ценните съвети и мнения, които споделят специалисти на "Форум бременност и детско здраве" - най-реномираното събитие за бременност и майчино и детско здраве.

По време на първия триместър от бременността се формират всички системи и органи на бебето. Затова, за да осигури пълноценно развитие на плода, бъдещата майка трябва да добави към режима си няколко хранителни елементи.

"Фолиевата киселина е много важна за развитието на тъканите и за клетъчното делене, което е в основата на вътреутробното развитие. Важно е да се осигури и витамин D за имунната система, магнезий, калций желязо, омега-3 мастните киселини. Омега-3 мастните киселини са важни за нормалното ембрионално развитие на мозъка и зрението на бебето", биотехнологът Деница Венкова по време на едно от онлайн издания "Форум бременност и детско здраве" през пролетта.

Според друг специалист – ембриолога  д-р Мариела Даскалова, бъдещите майки трябва да се грижат за здравето си, още преди да забременеят. По думите й е препоръчително фолиевата киселина да се използва при планирана бременност, за да се предотвратят рискове от проблеми с невралната тръба.

От онлайн изданията на "Форум бременност и детско здраве" на Puls.bg става още ясно, че превенцията на детски алергии също започва по време на бременността. 

"Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективния начин за профилактика. Ако тя е здрава не е нужно да приема антибиотици по време на бременността, които повишават риска от алергия при детето", казва алергологът д-р Тихомир Мустаков.

Освен върху физическото благоразположение на бебето, по време на бременността бъдещата майка оказва огромно влияние и върху емоционалното състояние на бебето. Редица теории твърдят, че възпитанието на детето започва още в утробата на майката. Доц. Диана Димитрова припомня, че бебето има способност да разпознава не само гласа на майката в утробата, но и на бащата, и то само два часа, след като го е чуло. Бебето улавя вибрациите, когато майката слуша музика например. Оказва се, че ритмиката на произведения на Моцарт е много близка до ритъма на човешкото сърце, което е най-близкият шум, който бебето чува.

"Друг момент, който влияе на пренаталното възпитание е общуването на майката с приятни хора, както и нейното обграждане от красиви неща. Всяка една стресова ситуация повлиява нервната система както на майката, така и на бебето, и макар бебетата да са много устойчиви на стрес, майката трябва да внимава със стресовите ситуации“, обясни доц. Димитрова.

Всички тези и още съвети дадоха специалистите в серия от онлайн студиа на "Форум бременност и детско здраве" на Puls.bg през пролетта и лятото.

Сега предстоят нови онлайн издания на любимия форум. Първото от тях може да проследите на 17 октомври, от 16:30 часа, на живо в сайта на Puls.bg и в социалните мрежи на медията. Повече информация за програмата и лекторите може да намерите на https://events.puls.bg/.

"Форум бременност и детско здраве" се провежда с генералното партньорство на Lactoflor и Parusan, и с подкрепата на  Sensibel Nachtkerzen и Select Asset management.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новините родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК