Лекар сподели как да се предпазим от настиване при разходки през зимата

Според него е важно да следите дишането си

02.01.2021 | 11:24 Редактор: Искра Ангелова
Лекар сподели как да се предпазим от настиване при разходки през зимата

Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки, оториноларинголог, разказа как да се предпазите от неприятните последици от зимната разходка, в интервю за AiF.ru, цитиран от РИА Новости.

Според лекаря е важно да следите дишането си. Трябва да дишате равномерно, не много дълбоко, защото поради интензивното дишане в студа, носът няма време да загрее въздуха и той навлиза в тялото студен.

"Струва си да се обърне специално внимание в онези случаи, когато се пързаляме или караме ски. В края на краищата, когато се движим, честотата и дълбочината на дихателните движения се увеличават, в резултат на което можем да преохладим дробовете си", каза той.

Зайцев препоръча да вземете горещ чай със себе си на разходка. Напитката ще ви помогне да придадете сила и топлина.

"В същото време студените напитки и сода от различни видове са забранени. Не трябва да пиете и кафе, тъй като то има редица съставки, в резултат на което то само отнема енергия", отбеляза специалистът, цитиран от "Фокус".

Според Зайцев е добре дрехите да са предназначени за зимни спортове. В същото време никога не трябва да се увивате в шал до очите.

"Шалът трябва да покрива всичко до брадичката, но устата да остане открита", добави той.

Можете да се откажете от маската, докато ходите. Зайцев обяснява това с факта, че на улицата рискът от заразяване е минимален и маската се намокря при минусови температури поради топлия дъх. В резултат на това тя започва да отделя топлина и се залепва към лицето.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
***
преди 3 години
Практични съвети. Браво! Сигнализирай за неуместен коментар