Как да разберем дали имаме непоносимост към глутен?

Симптомите варират в широки граници

06.01.2021 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Как да разберем дали имаме непоносимост към глутен?

Глутеновата непоносимост е състояние, което кара човек да реагира след поглъщане на глутен, протеин, открит в пшеницата, ечемика и ръжта. Симптомите варират в широки граници и могат да включват стомашно-чревни проблеми, болки в ставите, умора и депресия.

Ето и няколко знака за непоносимост към глутен:

1. Мозъчна "мъгла“

Един от най-изненадващите симптоми на непоносимост към глутен е т. нар. мозъчна мъгла (замъглено съзнание) или намалени когнитивни функции (човек става разсеян, раздразнителен, забравя повече). Тя може да бъде един от най-загадъчните симптоми, просто поради факта, че могат да я причинят редица неща. Това обаче е често цитиран симптом на хора, страдащи от непоносимост към глутена.

2. Неочаквано наддаване на тегло

Внезапното, необяснимо наддаване на тегло е объркващо за много хора с непоносимост към глутен. По принцип наддаването на тегло от непоносимост към глутен се дължи на две неща - малабсорбция и пропускливост на червата и системно възпаление.

3. Абнормална имунна функция

Когато човек е чувствителен към глутена IgA, антителата му имат противодействащ ефект върху имунната система. Открити предимно в стомашно-чревния тракт и слюнката, IgA антителата са основната защита на организма срещу настинки, грип и други заболявания. Очевидно е, че когато същите тези антитела противодействат на имунната ни система, има много по-голяма вероятност да се заразим с такива заболявания.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК