България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Възможно ли е да се приготви класическо тирамису без захар и глутен?

В столичен сладкарски цех са открили тайната за здравословно изкушение

26.02.2020 | 11:30 Редактор: Кристина Крумова

От няколко години сладкарството у нас спазва световната тенденция да готвим без бяла захар, използвайки заместители. Дали обаче същото важи и за старите класически рецепти.

Тирамисуто е една от най-обичаните италиански рецепти с многовековна история. В един от сладкарските цехове в София започват да приготвят вкусния десерт без захар и глутен.

"Тирамису правим от много време, но без захар и без глутен решихме да правим преди няколко години, като причината е тенденцията и все по-голямата нужда на хората да се хранят по-здравословно", сподели сладкарят Радослав Христов за "България сутрин".

Тирамисуто има няколко основни съставки, които съдържат захар. В този цех приготвят и пекат сами бишкотите си, защото на пазара не могат да се намерят бишкоти без захар. 

"В нашия прочит на тирамисуто използваме амарето за овкусяване на кафето, сметана, маскарпоне и жълтъци. И в Италия да пробвате тирамису на 10 различни места, сигурно ще има 10 различни вкуса. Няма оригинална рецепта на тирамису. Всеки има своя прочит, важното е хората да го харесат", каза още Радослав пред Bulgaria ON AIR.

Сладкарите, които приготвят тирамису без захар и глутен споделят, че то не отстъпва по нищо на десерта, приготвен по оригинална рецепта.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК