Украйна забранява руски и сръбски автори

Съюзът е решил да направи изключение за "починалите класици"

05.01.2021 | 00:15 Редактор: Искра Ангелова
Украйна забранява руски и сръбски автори

Националният съюз на писателите на Украйна ще публикува текстове само на тези съвременни автори, които публично подкрепят "териториалната цялост" на страната, както и починали класици, съобщи сайтът "Газета.ру".

На свое заседание секретариатът на Националния съюз на писателите на Украйна (НСПУ) е взето решение да се спре публикуването на текстове на автори от държави, които са гласували против „териториалната цялост” на Украйна в ООН и в други международни организации. Решението засяга държави като Русия, Беларус, Венецуела, Армения, Иран Китай, Куба, Сърбия и др.

Съюзът е решил да направи изключение за "починалите класици", както и за съвременните писатели на тези държави, които публично подкрепят териториалната цялост на страната. Взето е също така решение в бъдеще да се провеждат каквито и да е съвместни мероприятия с участието на дипломатическите представителства на изброените държави, съобщава БГНЕС.

Руският писател Виктор Ерофеев коментира решението, като обясни, че в Украйна се води война, а във военно време трябва да се прави това, което е необходимо.

Според друг писател – Андрей Рубанов, тенденцията за налагане на украинския език ще се засилва. "Украинците ще продължават да искат да създадат свой език и да отхвърлят руския", което е тяхно право и не може да им се влияе, смята той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК