Защо растителната диета е толкова полезна?

Дори да не сте вегетарианци, може да ви се прииска да наблегнете предимно на растителните продукти

04.01.2021 | 15:00 Редактор: Радостина Димитрова
Защо растителната диета е толкова полезна?

Вегетарианският начин на хранене е базиран предимно на растителна храна. Тя има редица ползи за здравето и организма. Дори да не сте вегетарианци, може да ви се прииска да наблегнете предимно на растителните продукти, защото те доставят едни от най-важните хранителни вещества на организма – витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Кои са най-важните ползи за здравето от растителната диета?

1. Полезна е за червата

Фибрите и антиоксидантите са незаменими компоненти за здравословното състояние на червата. Без тях нормалната им работа и правилно функциониране са невъзможни. Фибрите подхранват чревната флора и регулират перисталтиката на червата, допринасят за усвояването и разграждането на храната.

2. Подкрепя имунната система

Растителните храни са един от основните източници на витамини и минерали. Всички те участват активно в изграждането на добър имунитет. Имунната система се нуждае от многообразието от витамини и минерали, за да функционира правилно и адекватно.

3. Помага да се намали възпалението

Консумацията на месо и животински продукти увеличава възпалението в тялото. Наблягането на растителна храна има обратния ефект – понижава общото възпаление в тъканите и промотира доброто здраве. В комбинация с добра физическа активност растителната диета би могла да помогне да намалите възпаленията в тъканите и да отслабнете.

4. Помага в отслабването

Зеленчуците, плодовете, зърнените култури и бобовите растения са по-бедни на калории и богати на фибри. В някои от тях се съдържат и протеини и полезни мазнини. Консумацията им предполага по-малък калориен прием, но с повече фибри, здравословни мазнини и растителни протеини, което оставя усещане за ситост задълго. Всички тези вещества спомагат за ускоряване на метаболизма и допринасят за отслабване.

5. Подобряват здравето на сърцето

Ако спазвате растителна диета, холестеролът ви може да се понижи. Това има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и кръвното налягане. Фибрите в плодовете и зеленчуците, както и антиоксидантите в тях са много важни за сърдечносъдовото здраве, което ви предпазва не само от сърдечносъдови заболявания, но и от диабет.

Четете цялата статия в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК