Какви са рисковете при диетата с краставици?

Те са бедни на протеини

03.01.2021 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова
Какви са рисковете при диетата с краставици?

Диетата с краставици е един от популярните начини да свалите много килограми за кратко време или поне така обещава този хранителен режим. В повечето интерпретации на диетата с краставици обещанието за отслабване е по килограм на ден в продължение на 2 седмици или общо 14 килограма за 14 дни.

Краставиците наистина са полезни, но диета, която предполага прием предимно на този зеленчук крие редица рискове за здравето. Диетата съдържа предимно краставици, което я прави изключително бедна на останалите изключително важни за здравето хранителни вещества, а именно протеини, полезни мазнини и въглехидрати.

Диетата в различните ѝ варианти съдържа предимно краставици на всяко хранене и колкото се може по-малко продукти от останалите групи, в някои драстични вариации дори никакви. Краставиците са бедни на протеини. Те съдържат предимно вода, фибри и малко въглехидрати, което доставя много малко количество енергия на организма, необходима за извършване на процесите в него.

Тъй като краставиците са с много ниско съдържание на калории вероятността да отслабнете не е никак малка за този период, но под въпрос остава времето след преустановяване на диетата. Тогава рискът от настъпване на йо-йо ефект е много голям. Диетата с краставици е твърде ограничителна, поради което може да предизвика и други здравословни проблеми. Силно калорийният дефицит, който тя предполага, може да ви накара да се почувствате зле, да нямате енергия, да имате затруднения в извършване на ежедневните си задачи, да имате проблеми с паметта и концентрацията.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК