Без алкохол за 30 дни: Какво се случва с тялото?

Декември е месецът на празниците и богатите трапези, на които алкохолът е верен спътник

27.12.2020 | 13:00 Редактор: Радостина Димитрова
Без алкохол за 30 дни: Какво се случва с тялото?

Декември е месецът на празниците и богатите трапези, на които алкохолът е верен спътник. Много от нас прекаляват с наздравиците по празниците, заради което едно от най-честите новогодишни обещания е да спрат алкохола поне за месец след празниците.

Всъщност, това е една много добра идея. Вижте какво се случва с тялото, когато спрете да пиете алкохол само за 30 дни.

Почивка за черния дроб

Повечето заболявания на черния дроб протичат безсимптомно и затова са изключително коварни. Преди да се усетите е възможно черният дроб да е пострадал от цироза, ако сте постоянен почитател на чашата с алкохол, дори този навик да няма нищо общо с алкохолизма. За щастие, клетките на черния дроб регенерират доста бързо и затова, ако спрете с вредния навик да пиете алкохол често, дори само за 30 дни, показателите на черния дроб ще се подобрят.

Чернодробните ензими ще влязат в допустимите стойности, холестеролът ви ще се подобри, мастната обмяна също ще се подобри. Консумацията на алкохол повишава холестерола в кръвта и създава висок риск от сърдечносъдови заболявания, пише Az-jenata.bg.

Спада рискът от рак

Алкохолът е известен с канцерогенното си въздействие върху клетките. Това се посочва в Националната програма по токсикология към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ. В доклада се посочва още, че рискът от развитие на рак, свързан с алкохола, нараства бавно с течение на времето, особено ако се пие редовно, пише healthline.com. Спирането на консумацията на алкохол може да намали този риск.

Отслабване

Ако спрете алкохола за 30 дни ще забележите как по-лесно сте се отървали от някое и друго излишно килце. Това е така, защото алкохолът незабелязано добавя излишни празни калории към дневния ни прием, без да си даваме сметка. Често се опитваме да броим калориите от храната, която приемаме, а забравяме, че алкохолът също е калоричен.

Мозъчната функция се подобрява

Консумацията на алкохол замъглява съзнанието, може да предизвика проблеми с паметта, концентрацията, да се окаже проблем в запаметяването на нова информация и по-нататъшното боравене с нея. Ако спрете алкохола за месец ще видите колко по-продуктивни ще станете в работата и ангажиментите си.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК