Коледният дух: Хора с увреждания от Благоевград изработват сувенири

Елхички, пана и плетива са техните уникални бижута

13.12.2020 | 16:48 Редактор: Юлия Христова

Социалните домове в Благоевград с коледна инициатива. Хората с умствена изостаналост и увреждания изработват коледни сувенири, които се предлагат на символична цена. Средствата ще се върнат отново в социалните домове под формата на материали за декорация.

Елхички, пана и плетива са техните уникални бижута, с които искат да зарадват хората за Коледа и да напомнят на света, че и те са част от него.

"Всичките неща, които ги виждате, са изработени с много любов, с интерес. Най-обичат да плетат също шалове жените, имат талант да рисуват, творят рисуват картини, бродират също така", каза Елена Каракостова, главен експерт "Социални дейности“ в община Благоевград. 

Коледните артикули са изработени по програма "Ателие“, в която хората с увреждания или умствена изостаналост са подпомогнати от социален работник, трудов терапевт и психолог. Интересът към тях е голям.

"Ще си купя за удоволствие, да направя жеста на хората, защото те са сложили труд. Това е много хубаво, че правят такива неща, супер е", споделят част от клиентите.

"Винаги покрай Коледа всеки един човек отворя сърцето си с добро и просто откликват, пазаруват нашите артикули, така и самите потребители са мотивирани", допълни Каракостова.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК