Предпазването с маска и грешката, която всички допускаме, когато я носим

Продължителното ползване на такава увеличава риска от сухота в очите

09.12.2020 | 23:20 Редактор: Юлия Христова
Предпазването с маска и грешката, която всички допускаме, когато я носим

Задължително носенето на маска вече е част от нашето ежедневие. Само че има една грешка, която всички допускаме, когато я носим…

От много месеци кой аксесоар присъства в нашето ежедневие? Маската, разбира се! Независимо дали е тъканна или хирургическа, тя трябва да се носи възможно най-често и макар да е "силно препоръчителна“ само при определени обстоятелства като малки семейни събирания, тя е станала незаменима при други.

Докато вече се чудим как ще можем да поставим грима си под това парче плат, кое червило да изберем и дори как да успеем да се отървем от малките нежелани несъвършенства, които се появяват при контакт, сега се появи нов проблем.

Продължителното носене на маската (такава, каквато я познаваме) увеличава риска от сухота в очите, особено при хора, които вече страдат от това преди – хората, които ползват лещи или възрастни хора. Една от причините? Спирането на дишането при лошо притисната маска на нивото на носа! Не забравяйте, че този малък проблем вече причинява по-голям проблем, добре познат на притежателите на очила – появата на нежелано замъгляване!

Но Университетът на Ватерло в Канада отива още по-далеч, публикувайки резултатите от проучване, демонстриращо връзката между сухотата на окото и носенето на маска. Според различни изследователи, причините за по-голямата сухота на окото са следните:

– въздухът, който издишвате, се насочва към горната част на маската, на нивото на очите.

– въздухът, който вдишвате, след това причинява изпаряване на слъзната течност и изсушава очите.

В резултат очите изглеждат по-сухи, по-раздразнени. Те дори могат да парят, да станат червени и да са склонни към конюнктивит.

Ако има една грешка, която всички правим, когато носим маска, това е фактът, че не овлажняваме очите си достатъчно, което води до страданието им!

За лечение на сухотата на очите, разбира се, можете да се обърнете към физиологичен разтвор, който е доказан. Но има и друг революционен продукт с голяма ефективност: спрейовете за очи INNOXA. В допълнение към решаването на този проблем със сухотата, тези спрейове овлажняват, успокояват и възстановяват сиянието на сухите и раздразнени очи, пише БГНЕС. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК