Как да разберем дали имаме хранително натравяне

Най-честите показатели са стомашни спазми, гадене, повръщане

07.12.2020 | 23:45 Редактор: Искра Ангелова
Как да разберем дали имаме хранително натравяне

Ядете основно ястие или лека закуска и малко след това стомахът ви започва да се схваща и заплита, наред с други дискомфортни или болезнени симптоми. Това може да означава, че сте получили хранително натравяне.

Колко скоро ще започнете да се чувствате зле, зависи от вида на замърсителя в храната и може да варира от 30 минути до 4 седмици. Повечето случаи на хранително натравяне са леки и отминават сами, но е важно да знаете как да контролирате симптомите и кога да потърсите медицинска помощ. "Повечето пациенти имат леки случаи и се нуждаят от почивка и хидратация", казва гастроентерологът д-р Ерика Мадригал пред Insider. Според нея, основното лечение е справяне със симптомите.

Ето как да разберете дали имате хранително отравяне и някои най-често срещани природни лечебни средства, които помагат за облекчаване на симптомите. 

Основни симптоми

Въпреки че има много различни начини за получаване на хранително натравяне, симптомите на състоянието до голяма степен са сходни. Най-честите показатели са стомашни спазми, гадене, повръщане, диария, треска и студени тръпки. Ако изпитвате умора, трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като това може да означава, че състоянието е по-сериозно и изисква лечение.

В повечето случаи обаче симптомите отшумяват сами в рамките на няколко дни. Ако те продължават по-дълго от това, може да сте се заразили със стомашен вирус или вирусен гастроентерит, което е различно от хранително натравяне. "При повечето пациенти всичко преминава до 48 часа", казва Мадригал. Тя казва, че има вариант, при който симптомите продължават и прогресират, което налага медицинска помощ и понякога хоспитализация.

Причини за хранително натравяне

Има много различни начини за получаване на хранително натравяне, но в крайна сметка всички те включват замърсени храни. Това може да се случи докато продуктите се обработват, докато се изпращат и продават или докато се приготвят. Яденето на храна, която е била твърде дълго извън хладилника, приготвяне на храна с непочистени прибори или от човек, който не си е измил ръцете, може да доведе до хранително отравяне.

Ето три примера за често срещани микроби, които могат да причинят това състояние:

- Стафилококус ауреус. Обикновено се предава чрез храни, които не преминават термична обработка след досег с човека. Тук се включват сладкиши, нарязани меса и сандвичи. Симптомите се проявяват между 30 минути и шест часа след хранене.

- Салмонела. Обикновено се прихваща от домашни птици, сурови плодове и зеленчуци, непастьоризирано мляко и сокове. Симптомите се появяват шест часа до шест дни след хранене.

- Листерия. Тя се хваща от меки сирена, деликатеси и преработени меса, пушени морски дарове. Симптомите се проявяват една до четири седмици след хранене.

Четете цялата статия в www.tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК