Проучване: Веганите с 43% по-голям риск от фрактури на костите

Това е заради по-малкия прием на калций и протеини

06.12.2020 | 11:11 Редактор: Ивет Арабова
Проучване: Веганите с 43% по-голям риск от фрактури на костите

Ново проучване установи, че веганите може да са изложени на по-висок риск от фрактури на костите, отколкото хората, които се хранят с месо. Рискът при тях е средно 43% по-висок поради по-малкия прием на калций и протени. Изследването е публикувано в BMC Medicine.

Според наблюденията на учените за период от 10 години, участниците в проучването, които били на веганска диета, имали близо 20 случая на 1000 души повече, свързани с фрактури на костите. Веганите се оказали поставени пред по-висок риск от счупване на ръце, крака и на други места, като ключицата, ребрата и прешлените. Такъв висок риск се открива и при вегетарианците, които не ядат месо, но се хранят с риба. От друга страна обаче изследователите установяват, че ако се вземат под внимание индексът на телесната маса, калцият и протеините, то отчасти се намалява рискът при тези групи. 

Анализирани са данните на близо 55 000 мъже и жени, живеещи във Великобритания. От участниците, по време на набирането им между 1993 и 2001 г., близо 30 000 са яли месо, около 8 000 са консумирали риба, но не и месо, а над 15 000 са били вегетарианци и близо 2000 – вегани. Изследователи от университетите в Оксфорд и Бристол са проследили данните им до средата на 2016 г. Така участниците се наблюдават средно от около 17 години. В хода на проучването е постъпила информация за общо 3941 фрактури. Не се наблюдават закономерности между мястото на счупване и храненето, предава "Труд".

По-ранни проучвания свързват приема на калций и протеини със здравето на костите. Установено е, че вегетарианците имат по-ниска костна минерална плътност от тези, които ядат месо. Учените обръщат внимание, че добре балансираните и предимно растителни диети могат да доведат до добри нива на хранителни вещества в организма и водят до по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. Така че вегетарианството има своите добри страни, ако е осигурен и нужният прием от калций и протеини, като е необходимо да се следи и за нормално телесно тегло.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК