Бебе гигант се роди във варненската АГ болница

Малкият Владислав тежи над 5 кг и е 53 см

02.12.2020 | 20:30 Редактор: Радостина Димитрова

Най-голямото бебе от началото на годината се роди във варненската АГ болница.  Навръх Андреевден на бял свят се появява малкият Владислав, който е с внушителните размери от над 5 кг. и 53 сантиметра.

Д-р Снежина Цветкова е акушер-гинеколог с дългогодишна практика. Казва, че бебета като Владислав са рядкост. Той е и най-голямото бебе в отделението от началото на годината. СНХ: д-р Снежина Цветкова

"Детето е родено с тегло 5.110 кг. Сравнително рядко се раждат толкова едри бебета. 53 сантиметра – с право наречен гигант", разказа д-р Цветкова.

Двама лекари участват в раждането - д-р Иван Танев и д-р Сима Сабинова.

"Поради гигантските си размери има абсолютни акушерски индикации за цезарово сечение. Това е второто раждане на въпросната пациентка", обясни управителят на СБАГАЛ-Варна проф. Емил Ковачев.

Майката Мария Бончева е в добро състояние, след раждането. Вече няма търпение да вземе в ръце детето си. СНХ: Мария Бончева – майка

"Емоцията е много голяма. За жалост все още не сме заедно с бебето, но скоро и това ще стане. Искам да благодаря на лекарите, на д-р Танев, на целия екип, който ме оперира и че всичко завърши много добре", каза Мария.

В контраст с малкия Голиат – Владислав в неонатологичното отделение в АГ болницата е и бебето с най-малки размери.

"До детето над 5 кг има друго бебе, което е родено с тегло 650 грама, в момента тежи 590. Почти 8-9 пъти по-малко като килограми, но то също преодоля рисковите моменти и в момента е в стабилно състояние", заяви д-р Цветкова. 

Благодарение на медицинските грижи се очаква до няколко дни майката и бебето да бъдат изписани. Владислав е 1934-то бебе, родено в АГ-болницата във Варна през тази година.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК