7 храни, които ни карат да изглеждаме по-млади

Pървите признаци за стареене на кожата при много жени се появяват още около 25-годишна възраст

01.12.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
7 храни, които ни карат да изглеждаме по-млади

Вярвате или не, първите признаци за стареене на кожата при много жени се появяват още около 25-годишна възраст.

Стареенето е естествен биологичен процес, и въпреки че не е открит начин да върнем стрелките на часовника назад, с помощта на определени храни бихме могли да подобрим функцията на кожата и да остаряваме по-добре не само отвън, но и отвътре.

Научни изследвания на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, цитирани от Healthline.com, показват, че определени хранителни вещества помагат не само да изглеждаме по-млади с напредване на възрастта, но и да бъдем по-здрави, пише Puls.bg.

Екстра върджин зехтин

Зехтинът е една от най-здравословните мазнини на земята. Той има силни противовъзпалителни свойства, запазва еластичността на кожата и я предпазва от вредното въздействие на слънцето. Изследванията показват, че зехтинът може да помогне за предотвратяването на редица често срещани заболявания, свързани със стареенето. Той понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечни заболявания, помага за предотвратяването на метаболитен синдром и може да бъде ефективен в борбата с рака.

Зелен чай

Зеленият чай има силни антиоксидантни свойства и предпазва колагена на кожата от увреждане от слънцето, като намалява признаците на стареене. Зеленият чай е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат при диабет, инсулинова резистентност, възпаление и сърдечни заболявания.

Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е ненадминат по своето високо съдържание на антиоксиданти. Той е дори по-мощен антиоксидант от боровинките и къпините. Благодарение на високото си съдържание на флаванол предпазва кожата от увреждането на ултравиолетовите лъчи, и в същото време може да подобри хидратацията, плътността и гладкостта на кожата. Не забравяйте, че колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова по-високо е съдържанието на флаванол. Затова не забравяйте следващия път да изберете тъмен шоколад с поне 70% какаово съдържание.

Зеленчуци

Зеленчуците са изключително богати на полезни хранителни вещества и в същото време са нискокалорични. Те осигуряват слънцезащита и могат да предотвратят увреждането на кожата от свободните радикали, което се дължи на силните им антиоксидантни свойства. Много зеленчуци са и с високо съдържание на каротеноиди като бета каротин. Те могат да предпазят кожата от слънчевата радиация и свободните радикали, които причиняват преждевременното й стареене. Някои от най-добрите източници на бета каротин са морковите, тиквата и сладките картофи.

Ленено семе

Лененото семе носи удивителни ползи за здравето. Те съдържат лигнани, които могат да понижат холестерола, да намалят нивата на кръвната захар и инсулина, и риска от рак на гърдата и простатата. Те също така са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват кожата от слънчевата радиация и намаляват вредните увреждания.

Домати

Доматите са с високо съдържание на ликопен, който предпазва кожата от увреждането на слънцето и може да помогне за намаляване на бръчките. Ликопенът е вид каротеноид, който намалява риска от сърдечни заболявания, инсулт и рак на простатата.

Подправки

Някои подправки съдържат растителни съединения, които стимулират производството на колаген, понижават нивата на кръвната захар и предпазват от вредното увреждане на слънцето. Доказано е, че канелата увеличава производството на колаген, което повишава еластичността на кожата и й помага да изглежда по-млада. Джинджифилът от друга страна съдържа гингерол, който помага за предотвратяване на старческите петна, които се развиват заради излагането на слънце.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
4 rate up comment rate down comment 1
Afi
преди 3 години
Pървите признаци за стареене на кожата при много жени се появяват още около 25-годишна възраст Сигнализирай за неуместен коментар