За жените над 50: Кои са подходящите диети?

Научни изследвания са потвърдили благотворния им ефект за цялостното здраве

20.11.2020 | 06:00 Редактор: Радостина Димитрова
За жените над 50: Кои са подходящите диети?

Много жени над 50 години се замислят за промяна в начина си на хранене, която да облекчи симптомите на менопаузата и да повлияе добре на сърдечното и умствено здраве.

За жените в менопауза особено важен е приемът на някои хранителни вещества като калций, витамин D, протеини и витамини от група В.

Диетите, предложени от Healthline.com, помагат именно за набавянето на тези вещества. Те са не само лесни за следване, но и щадящи, защото не предвиждат премахването на големи групи храни.

Освен това научни изследвания са потвърдили благотворния им ефект за цялостното здраве.

Най-добрият избор: Средиземноморската диета

Средиземноморската диета се определя като един от най-здравословните хранителни режими за почти всеки, включително и за жените в менопауза. Тя се базира на начина на хранене на хората в Гърция и Южна Италия през 60-те години. За нея е характерно ниското съдържание на наситени мазнини.

Диетата включва зеленчуци, бобови растения, плодове, ядки и пълнозърнести храни, а зехтинът е основният източник на мазнина.

Средиземноморската диета е предимно на растителна основа, но допуска и умерени количества риба и млечни продукти, както и малки количества яйца, птиче и червено месо, пише Puls.bg.

Десетилетия наред изследвания показват, че диетата намалява риска от заболявания, свързани с възрастта, като сърдечни заболявания, диабет, рак и деменция. Доказано е, че средиземноморската диета понижава с 30% и риска от затлъстяване при жените в менопауза.

Най-добра за сърдечното здраве: диетата DASH

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, сърдечните заболявания са една от водещите причини за смъртност сред жените над 50 години.

При жените с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, се наблюдава значително покачване в нивата му след менопаузата.

Диетата DASH е разработена има за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане. Характеризира се с ниско съдържание на натрий и акцент върху храни, богати на калций, калий и магнезий, за които е известно, че помагат за намаляване на кръвното налягане.

Диетата включва предимно зеленчуци, плодове и нискомаслени млечни продукти, последвани от умерени количества пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена, риба и птиче месо. Червеното месо и сладкишите не се препоръчват, но се допускат в редки случаи. Сушените и силно преработени солени меса са забранени. Това помага да се намали холестеролът и кръвната захар.

Най-добра за умственото здраве: диетата MIND

Възрастта и полът са основни рискови фактори за деменцията, която се среща значително по-често при жените, отколкото при мъжете. Около две трети от хората с болестта на Алцхаймер - най-честата форма на деменция - са жени.

Диетата MIND е е хранителен режим, който намалява риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Тя съчетава елементи от горните две диети, за които е доказано, че поддържат здравето на мозъка. Този хранителен режим набляга на пълнозърнестите храни, плодовете, листни зеленчуци, боб, зехтин и мазната риба.

Пържени храни, червено месо, краве масло, сирене и сладкиши не се препоръчват. Множество проучвания са установили, че диетата MIND намалява риска от деменция.

Как да изберем най-добрата диета за нас?

Най-добрата диета е тази, която може да се спазва дългосрочно и включва храни, които не само предоставят всички необходими вещества, но и които ви харесват.

Общото в гореспоменатите диети е, че наблягат на минимално преработените храни, богати на витамини, минерали, фибри, здравословни мазнини, протеини и антиоксиданти.

И не забравяйте, че не е нужно да правите драстични промени в начина си на хранене. Малките и постепенни промени са по-приятния и сигурен начин да се погрижите за здравето.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нели кацарова
преди 3 години
Желая да го закупя не мога да стигна до покупката защото нямам имеил Сигнализирай за неуместен коментар