Диета с нула въглехидрати – какви са страничните ефекти и полезна ли е?

Мазнините бяха заклеймени като най-вредното нещо, а сега се оказва точно обратното

13.10.2020 | 23:27 Редактор: Искра Ангелова
Диета с нула въглехидрати – какви са страничните ефекти и полезна ли е?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са популярни от години. Но напоследък се появи и манията по нулево въглехидратния режим, което притеснява диетолозите. В зависимост от това какво сте избрали да ядете, диетата без въглехидрати може да бъде дори по-ограничителна от кетодиетата. 

Въпреки че няма точно ограничение на грамовете на ден, този подход по същество изключва възможно най-много въглехидрати. Като се има предвид, че зеленчуците обикновено съдържат от 3 до 4 грама нетни въглехидрати и 28 грама ядки осигуряват почти същото количество, една диета с нулев прием на тези хранителни вещества елиминира повече здравословни храни от всеки друг режим.

Този подход е доста подобен на онези, които напълно изключват мазнините от менюто. Тенденция, която в крайна сметка води до крайности, които не са полезни нито за организма, нито за мозъка. Преди години мазнините бяха заклеймени като най-вредното нещо за тялото ви, а сега се оказва точно обратното. Повечето от нас залагат на по-малко въглехидрати и повече мазнини, което показва, че няма точна формула за отслабване. 

Диетолози разказват, че клиентите им толкова са се вманиачили по изключването на мазнини от менюто си, че дори са се страхували от приема на 1 грам. Това довело до запълване на мастната кухина с въглехидрати и захар, което в крайна сметка води до наддаване на тегло и множество странични ефекти – от суха кожа до хормонален дисбаланс.

Както при мазнините, фокусът върху въглехидратите трябва да бъде върху качеството и баланса, а не върху изключването. Абсолютно вярно е, че има някои лоши въглехидрати, като преработени зърнени храни и рафинирана захар, но това са само част от групата. За сравнение, някои видове тренировки могат да доведат до нараняване, но това не означава, че трябва да спрете с упражненията. Целта е да намерите правилния ритъм и подходящите серии за вас. Същото важи и за въглехидратите.

Загубата и поддържането на здравословно тегло и предотвратяването на заболявания като диабет не изисква такива крайни отказвания от въглехидратите. Всъщност, тази мания може да доведе до сериозни странични ефекти, които ще повлияят както на качеството ви на живот, така и на здравето.

Ето няколко странични ефекта от нулев прием на въглехидрати. 

1. Пропускате важни хранителни вещества

Намаляването на въглехидратите съществено намалява и приема на много ключови хранителни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и пребиотици и дори полезни мазнини. Няма мултивитамин или прахообразна добавка, способна да замести безбройните здравословни хранителни вещества, които ви липсват при нулевия прием на въглехидрати. 

Този недостиг може потенциално да повлияе на имунната функция, когнитивното здраве и да увеличи риска от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Всъщност в Сините зони – райони в света, където хората живеят най-дълго и здравословно – диетите са предимно на растителна основа и с относително високо съдържание на въглехидрати. 

2. Лошо здраве на храносмилателната система

Ежедневната препоръчителна доза фибри е най-малко 25 грама. И това важно хранително вещество се намира само в храни, които съдържат въглехидрати. Диетата с високо съдържание на фибри е свързана със значително по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване и някои храносмилателни проблеми. 

Някои видове фибри действат и като пребиотици, които служат като храна за полезните чревни бактерии, които поддържат имунитета, противовъзпалителните процеси и психичното здраве. Предлагат се добавки с фибри, но изследванията показват, че те не осигуряват същите ползи като фибрите, получени от храната.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК