Причините за резките и спонтанни желания за шоколад

Той е любимо изкушение на малки и големи

12.10.2020 | 23:24 Редактор: Искра Ангелова
Причините за резките и спонтанни желания за шоколад

Шоколадът е едно от онези лакомства, които никой не може да откаже. Той е любимо изкушение на малки и големи. Просто не можем да не го обичаме.

Въпреки че знаем, че не е най-здравословното нещо на света за нашите тела, ние все пак го похапваме от време на време. А понякога изпитваме такъв огромен глад за шоколад, че чак се плашим от себе си какви количества можем да погълнем.

Има си причини за резките и спонтанни желания за шоколад, особено при жените. Според Лиза Йънг, специалист по хранене в Нюйоркския университет, ако неистово ви се дояжда шоколад всеки месец, има голяма вероятност да ви липсва магнезий в резултат на менструацията, пише healthdigest.com.

По време на менструацията женското тяло изразходва повече магнезий, поради което много жени изпитват огромен внезапен глад за шоколад. Магнезият в него има свойството да успокоява крампи и спазми в корема и мускулите, характерни за предменструалния синдром.

Въпреки това, според Вандана Шет, говорител на Академията по хранене и диететика в Ню Йорк, това невинаги е така, пише healthdigest.com. Според нея често се смята, че гладът е свързан с недостиг на определени хранителни вещества, но това невинаги е точно така. Тези изблици на глад могат да бъдат причинени и от комбинация от социални, емоционални, културни и екологични причини.

Прекалено ниското ниво на кръвната захар също може да се окаже в основата на рязко появилото се желание да ядем шоколад.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК