Кафени зърна в шоколад - полезна алтернатива на кофеина рано сутрин

Но нито едно от двете не е панацея, посочи невропсихологът Ирина Хвингия

26.07.2020 | 07:39 Редактор: Наталия Тотева
Кафени зърна в шоколад - полезна алтернатива на кофеина рано сутрин

Можете да се ободрите сутрин не само с кафе или силен чай. Има и още едно средство за това, а именно – кафени зърна в шоколад. Те са полезна алтернатива за сърцето и нервната система, смята невропсихологът Ирина Хвингия.

Кафените зърна в шоколад имат събуждащия ефект на чаша кафе, но с по-малко неприятни последици. Те не причиняват мозъчното напрежение, до което може да доведе голяма доза кофеин.

"Кафето дава активност на централната нервна система, но прекомерната му консумация дава обратна реакция. От това се нарушава вниманието и се увеличава раздразнителността. Докато шоколадът има успокояващ ефект и създава баланс", заяви невропсихологът.

Кафените зърна в шоколада носят по-малко вреда на човешкото сърце в сравнение с обичайната доза кафе.

"Кафето и кофеинът имат лош ефект върху сърдечно-съдовата система. Шоколадът – обратно. Той понижава холестерола и има добър ефект върху сърцето", казва Ирина Хвигия.

Но нито кафето, нито кафените зърна в шоколада са панацея. Ирина Хвингия напомня, че подобно "допинг" те могат да решат временни проблеми, но няма да помогнат в борбата с хроничната липса на сън и умората.

"Пет зърна кафе в шоколад са повече от достатъчни, за да активират леко нервната система и да поддържат ефективността за известно време. Важно е да разберете, че дори и да ги консумирате в тонове, ефектът пак ще бъде краткотраен", добави Хвигия, цитирана от БГНЕС.

Снимка: Pexels.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК