Как сънят влияе на продуктивността ни на работното място?

Той има пряка връзка с паметта и концентрацията

16.11.2020 | 16:05 Редактор: Ралица Братанова
Как сънят влияе на продуктивността ни на работното място?

В наши дни продуктивността се е превърнала в измерител, който до голяма степен стои в основата на успешното професионално развитие и материалното благополучие на индивида. Затова хората търсят доказана рецепта, която да им помогне да постигат високи резултати на работното си място. 

Няколко чаши кафе на ден, ранно ставане сутрин, извънредни часове или носенето на работа вкъщи - това са едни от способите, до които прибягваме, за да бъдем по-продуктивни. Лошата новина е, че в дългосрочен план те не са достатъчно ефективни. Какво можем да направим в такъв случай? Да спим!

Защо сънят е важен?

Сънят е от изключително значение за правилното функциониране на човешкия организъм, затова и хората прекарват средно около една трета от живота си в сън. Това е сложен механизъм, чрез който тялото ни си набавя необходимата почивка всяка нощ. Според по-задълбочени проучвания обаче, сънят също  има пряка връзка с паметта, концентрацията и способността ни да се справяме с решаването на комплексни проблеми.

Един от най-интересните експерименти в тази област, е проведен през 60-те години на миналия век. Целта на учените е била да открият колко най-дълго човек може да издържи без да спи. Резултатите са изумителни. Седемнадесет годишният Ранди Гарднър успява да остане буден в продължение на 11 дни и 25 минути. И до днес рекордът му остава ненадминат, най-вече заради рисковете, които повтарянето на този експеримент крие.

Въпреки че Гарднър не е претърпял трайни мозъчни увреждания, още след първите няколко дни започва да губи способността си да се фокусира в проведените разговори, а след това се появяват и трудности да запомня неща. Към края на експеримента 17-годишното момче рязко сменя настроенията си, на моменти става изключително нервен и агресивен и дори развива параноя. Този експеримент е повече от показателен защо се нуждаем от качествен и пълноценен сън всяка нощ.

Порочният кръг, от който да излезете

Често пъти, за да извършат по-голям обем от работа или за да се вместят в изтичащия краен срок, първото нещо, от което хората се лишават е сънят. Според редица научни изследвания обаче той има жизненоважни функции за организма и е неизменно свързан с нашето представяне на работното място. Това означава, че колко по-често се лишавате от сън, толкова повече ще намаляват нивата на продуктивност в дългосрочен план.

Така се формира един порочен кръг - за да бъдете продуктивни спите по-малко, но когато се лишавате от сън, всъщност не може ефективно да се справите с поставените ви задачи. Затова специалистите съветват да инвестирате в качеството на съня ви, ако искате да сте продуктивни на работното си място.

Кои са факторите, които ни помагат да спим по-добре?

Редица са факторите, които имат влияние върху съня. Често пъти стресът и притеснението могат да доведат до трудно заспиване или често събуждане през нощта. В тези случаи различни техники за релаксация, сред които медитацията, имат потенциала да окажат положително въздействие върху нивата на стрес и да подобрят качеството на съня ви.

Специалистите от онлайн магазин за матраци Маттро подчертават, че изборът на подходящ матрак също има голямо значение за това да се радвате на приятна и ревитализираща почивка. Допълват, че старите и износени матраци са сред най-честите причини за трудното заспиване и проблемите със съня. За удобството на вашето легло помагат също топ матраците, възглавниците и спалното бельо, категорични са от Интершоп.

Вземайки предвид всичките тези важни фактори,  може лесно да се погрижите за комфорта на съня ви, а от там и да увеличите вашата продуктивност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК